CSKA u završnici slomio otpor Nimburka

Domaćini su u Moskvi slavili sa 95:87 protiv Nimburka. Iako se češki tim dobro držao tokom celog meča, veliki broj neiskorišćenih slobodnih bacanja i nešto više izgubljenih lopti sprečili su ih da naprave iznenađenje. CSKA su predvodili Higins sa 21 poenom, De Kolo sa 20 poena i 8 asistencija i Teodosić sa 20 poena i 6 asistencija. U poraženom timu najbolji su bili Sant-Ros sa 20 poena i 6 skokova, Dikson sa 16 i Velš sa 12 poena. Bivši igrač Cibone Jagodić-Kuridža postigao je 7 poena uz 6 skokova.

Nimburk je bolje otvorio utakmicu i poveo sa 4:9. Češki tim je bio siguran iz šuteva spolja i dodao poene iz reketa i tranzicije. CSKA se mučio sa organizacijom napada, uspevajući da poentira samo iz reketa. CSKA je u nastavku igre promašivao za tri poena, ali su uspeli da poenima iz ofanzivnog skoka i prodora blago smanje prednost na 8:12. Nimburk je u ovoj deonici igre pogodio samo jednu trojku. Teodosić i Higins poveli su CSKA do preokreta poenima iz prodora i šuta sa distance, koristeći rani izlazak iz bonusa Nimburka. Iako su umeli da vežu po nekoliko promašaja igrači češkog tima su se održavali u igri pogođenim trojkama i poenima iz prodora. Obe ekipe su promašaje nadoknadile dobrim ofnazivnim skokom. Ruski tim je na kraju prvog dela meča vodio sa 26:25.

Početak druge četvrtine obeležio je veliki broj pokušaja iz prodora na obe strane koji su zaustavljani faulovima i održavanje velikog broja ofanzvinih skokova. CSKA je bio nešto uspešniji sa niskog posta u napadu i čvršći u odbrani, pa su povećali prednost na 36:31. Čvrste odbrane su se nastavile u drugoj četvrtini. Ovakav način igre više je odgovorao ruskoj ekipi koja je pronalazila načine da iznudi faulove Nimburka i slobodna bacanja. Igrači češkog tima su tražili svoju šansu iz šuta sa poludistance, ali su ih izgubljene lopte koštale zaostatka od 45:36. CSKA-ova realizacija napada u završnici prvog poluvremena opada, dok je Nimburk ponovo pronašao način da prodre u reket, promašaje nadoknađuju ofanzivnim skokom, a posle dužeg vremena uspeli su da pogode i trojku. Prednost ruskog tima oborena je na 49:46.

Higins

Foto: www.facebook.com/cskabasket/

Treću četvrtinu obeležila je slabija realizacija u napadu obe ekipe. CSKA je imao problem sa šutem spolja i generalno sa pozicionim napadima i većinu poena postigao iz tranzicije. Nimburk je prvo pogađao iz prodora, a kasnije vezao poene iz šuta izvan reketa, ali su im napadi isprecani čestim izgubljenim loptama. Tempo igre je značajno usporen velikim brojem faulova i izvedenih slobodnih bacanja. CSKA je posle 6 i po minuta u trećoj četvrtini vodio sa 62:57. Ni završnica treće četvrtine nije donela lepu košarku, rani izlazak iz bonusa samo je povećao broj slobodnih bacanja, a obe ekipe su bile uspešnije u kažnjavanju grešaka protivnika nego u kreiranju organizovanih akcija. Ruski tim je održao svoju prednost na 70:64.

CSKA je na početku poslednje četvrtine ušao u seriju promašaja za tri poena i poene sticao iz reketa. Nimburk je povratio sigurnost u šutu za tri i dobrom odbranom izborio poene iz tranzicije koji su im omogućili da smanje prednost ruskog tima na 77:76. Sredina četvrte četvrtine u potpunosti pripada CSKA. Iako su početno imali problema sa izgubljnim napadima igrači CSKA se vraćaju saradnjom iz igre dva na dva, zahvaljujući odličnom kretanju u reketu i propustima u odbrani Nimburka. Trojka Teodosića podigla je prednost Moskovljana na 88:78, pa je klupa češkog tima zatražila tajm-aut. CSKA je u završnici rutinski sačuvao pobedu. Nimburk je rizikovao puštajući otvorene šuteve i pokušavajući da brzim rešavanjem napada sustigne rezultatski zaostatak. Kao u najvećem broju slučajeva, ni ovaj put se ovakav stil igre nije isplatio, pa je CSKA i pored tehničke greške Teodosića slavio pobedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.