OQT: Češka

Jedno od najprijatnijih iznenađenje Evropskog prvenstva 2015. godine bila je reprezentacija Češke. Dobrim igrama na Evrobasketu Česi su obezbedili mesto na kvalifikacionom turniru za OI.

n1info.com

n1info.com

Sastav reprezentacije Češke će predvoditi evropski klupski vicešampion Jan Veseli, kao i plejmejker Barselone Tomaš Satoranski. Obe vedete Čeha su moderni igrači na svojim pozicijama. Satoranskog odlikuje visina i odličan pregled igre, a u sezoni 2015/16 popravio je i šut, dok je Jan Veseli dobro poznat ljubiteljima košarke sa ovih prostora.

U odnosu na period u Partizanu, Veseli se transformisao sa pozicije 3 na centra, a svom repertoaru je pridodao bolju zaštitu obruča, poluhoroge i bolje snalaženje u reketu. U odnosu na isti period, Veseli je izgubio šut za 3 poena (35% u jednoj od sezona u Partizanu) i sigurnost sa linije za slobodna bacanja. O nedostatku iste najbolje govori skor od 1/10 u finalu Evrolige.

Treći nosilac igre Čeha je takođe jedan od igrača koji je igrao u Srbiji – Blejk Šilb. Za razliku od Veselog koji je bio vedeta Partizana, Šilb je nastupao za Crvenu Zvezdu i u drugačijem pamti period proveden u Srbiji. Iako je Šilb u našu zemlju došao sa velikom reputacijom, u crvenoj Zvezdi se nije najbolje snašao pa je na pola sezone došlo do raskida saradnje.

Ostatak sastava Češke čine jednodimenzionalni, ali veoma korisni košarkaši. Mnogi od njih imaju iskustva igranja u jakim ligama, a svakako donose puno u čvrstini i odbrani. Svakako, ovaj sastav najviše zavisi od saradnje Veselog i Satoranskog i učinak Čeha na turniru u Beogradu će se gledati kroz prizmu igre ove dvojice reprezentativaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.