Iz NBDL u Evropu: Nova imena Palakanestra

Takmičenje u italijanskoj ligi je u punom jeku, a od 19. februara na košarkaškom programu Palakanestra je finalni turnir Kupa Italije.

Dok čekamo rasplet uvek zanimljive i atraktivne italijanske lige, kao i završnicu Kupa na kojem je ekipa Olimpije iz Milana, trenera Jasmina Repeše apsolutni favorit, pogledaćemo koji su se američki igrači odlično snašli na evropskom kontinentu, odnosno u Italiji.

Podsećamo, svakome od njih ova sezona je debitantska u Evropi, a kao i mnogi veliki američki igrači nekada, i ovi su odabrali Italiju kao početnu stanicu.

Italijanski klubovi nemaju “problem” da angažuju igrača bez evropskog iskustva, štaviše to je u Palakanestru i tradicija tako da smo na raspolaganju imali dovoljno igrača, a posebno su se izdvojili Semaj Kriston, Ostin Dej, Aleks Kirk i Pejton Siva.

Semaj Kriston (Semaj Christon) – dominantni bek sa univerziteta Ksejvier (Xavier) nastupa za “fenjeraša” italijanske lige, ekipu Pezara. Semaj je bio 55. Pik na Draftu 2014. godine, odabran od strane Majamija, ali njegova realnost je verovatno evropska košarka.

U ekipi Pezara beleži prosečno 15.4 poena, 3.8 asistencija i 3.3 skoka. Dobre strane u njegovo igri su dobar osećaj za koš, brzina i učestvovanje u svim segmentima igre, a slabije se odnose na procenat šuta za 3 (21.7%), nesigurnost sa penala (68.4%) i broj izgubljenih lopti koji je u nekim mečevima dostizao i neverovatnih 7 (prosek: 2.6).

Semaj je prosečno na parketu oko 33 minuta i sigurno je spreman za korak više u karijeri.

ilrestodelcarlino.it

ilrestodelcarlino.it

Ostin Dej (Austin Daye) – Ostin je “laki” krilni centar koji je bio 15. Pik na Draftu 2009. godine odabran od strane Detroit Pistonsa. Kao i Semaj, nastupa za Pezaro i trenutno je prvi strelac italijanskog šampionata sa 21.9 poena u proseku.

Deluje da je Palakanestro idealna liga za Deja jer je on odličan šuter, dobar skakač, veoma pokretan i sklon slobodnijoj igri. Defanzivno nije na najvišem nivou, suviše je mekan i ta činjenica ga prati od koledž dana na Gonzagi.

Bez obzira na te nedostatke Ostin pored dobrog poenterskog učinka beleži i 9.7 skokova po utakmici, ali i 3.4 izgubljene lopte. Za 3 poena šutira 49.2% što je izuzetno za igrača visokog 211cm. Malo je slabiji oko obruča, usled svog “mršavog” tela (39.3% za 2).

ilrestodelcarlino.it

ilrestodelcarlino.it

Aleks Kirk (Alex Kirk) – centar raznolikih kvaliteta kojem je boravak u Evropi očigledno prijao. Nastupa za ekipu Pistoje i beleži 16.3 poena, 8.3 skoka i 1.4 blokadu po meču. Veoma je bitan šraf svog tima koji ima dobru sezonu i trenutno je na 4. mestu na tabeli. Kirk je centar visok 210 cm, a kao i Dej ima odličan procenat šuta za 3 poena (22/52, 42.3%).

Negativne strane ovog igrača su slabija odbrana u nekim situacijama (voljni momenat), ali i broj izgubljenih lopti jer se često prekombinuje na malom prostoru (2.3).

twitter.com @Rosele79

twitter.com @Rosele79

Pejton Siva (Payton Siva) – plejmejker koji predvodi svoju ekipu ali i šampionat u broju asistencija. Pejton prosečno beleži 14.2 poena i 7.1 asistenciju po susretu, a odlikuju ga odličan pregled igre, dobra inteligencija, sigurnost sa slobodnih bacanja (93.2%) i brze ruke koje dovode do 2.3 ukradene lopte po susretu.

Na parketu provodi oko 30 minuta, a njegova Kazerta beleži osrednje rezultate i nalazi se na 10. mestu tabele. Čini se da je Pejton Siva spreman za najbolje timove Evrokupa, a moguće i neke od učesnika Evrolige.

ottopagine.it

ottopagine.it

Leave a Reply

Your email address will not be published.