Predstavljanje: Andrej Magdevski

Andrej Magdevski (1996, 190cm) je makedonski plejmejker koji se još uvek nalazi na probi u Partizanu.

Magdevski je ranije bio deo Partizana, ali nije mogao da nastupa za Crno – Bele usled administrativnih pravila o zabrani igranja stranaca.

Te godine, Andrej prelazi u Real Madrid gde je u prvoj sezoni igrao za drugi tim i beležio 11 poena i 4 skoka prosečno. Napredak koji je pokazao u Realu nije bio dovoljan da se mladi Makedonac zadrži u juniorskom timu, te je svoju drugu sezonu u Španiji proveo u timu Klinikas Rinkon (“razvojni” tim Unikahe) u kojem se nije snašao. Prema izvorima iz Španije, Magdevski i tim Rinkona su bili stalno u tihom ratu i nezadovoljstvu.

marca.com

marca.com

Andrej Magdevski je i stalni reprezentativac Makedonije u mlađim kategorijama. Prvi put se pojavio, i odmah skrenuo pažnju na sebe, 2012. godine na U16 prvenstvu Evrope (B divizija) u Bukureštu gde je beležio 20.1 poen, 8 skokova i 3.5 asistencija po meču. Iste godine Magdevski je bio učesnik Džordanovog “kampa”.

Drugo uspešno prvenstvo za Magdevskog bilo je Evropsko prvenstvo U18 u Strumici gde je takođe bio veoma zapažen sa 14.5 poena, 7 sokova i 3.3 asistencije po susretu. Za makedonski nacionalni tim odigrao je i neke mečeve u kvalifikacijama za EP 2015, kao i prvenstvo U20 u Mađarskoj 2015. godine na kojem je bio treći strelac (18.4 poena prosečno) i četvrti asistent (5.6 as.).

Klupski i individualno, Magdevski je zapažen i na “Najk” turniru u Milanu 2014. godine, kao i na kvalifikacionom turniru za juniorsku EL L’Hospitalitet u Madridu.

Andrej Magdevski, kao očigledno napredniji igrač za juniorsku konkurenciju, teško ispunjava očekivanja na seniorskom nivou. Tranzicija iz mlađih kategorija u seniore je posebno teška za sve igrače, ali se značajan broj talenata tu potpuno izgubi i ne ostvari karijeru kakva se od njih očekivala.

Potencijalni problemi u igri Andreja Magdevskog su uglavnom povezani sa nedovoljnim radom na kvalitetu i mehanici šuta, psihološkoj pripremi, kao i potrebnoj eksplozivnosti za seniorsku košarku. Takođe, Magdevski nema najbolji pregled na terenu, odnosno lako ulazi u rebuse iz kojih teže pronalazi najbolja rešenja.

Primetno je da je Magdevski nekonstantan igrač, a i da su mu procenti šuta iz godine u godinu sve slabiji. Posebni problemi u njegovoj igri se vide u šutu za 3 poena. Andrej deluje kao igrač tvrdog, neobuzdanog šuta, a posebna zamerka se odnosi na mehaniku koja nije identična prilikom svakog pokušaja.

Epitet talenta Magdevski je zaslužio odličnom igrom u defanzivi (mlad je, ali nema previše zamerki na ovaj segment), sigurnošću na obruču, prodorima i mogućnošću da završava sa obe ruke.

Ukoliko se vratimo u 2013. godinu, i Najkov turnir u Beogradu, setićemo se da je Magdevski bio u 3 najbolja plejmejkera, iako godinu mlađi od konkurencije. Suparnici su mu tada bili Nikola Rebić i Vasilije Pušica, a dobar utisak ostavo je i Ismet Akpinar. Ni jedan od njih za sada nije napravio respektabilnu karijeru, ali se Akpinar i Rebić ubrzano probijaju.

One comment

  • Александар Миливојевић

    Са већим делом текста се не слажем. Не знам на основу чега је текст написан? На основу три одгледане утакмице, две на турниру у Чачку и ове против Асвела, могу да кажем да Андеј има одличан бол хендлинг и изузетно брзе ноге. Игра јако добру одбрану и има одличан преглед игре. Оно што се слажемо, је чињеница да Андеј има проблема при шуту. Ипак, дечко је годиште 96, и сигуран сам да ће Партизан у њему добити одличног играча. Ове сезоне, као бекап опција, уз квалитетан рад на тенингу. Следеће сезоне већ као стартни плејмејкер. Претпостављам да суд доносиш на основу мишљења Вујошевића. То је лош приступ, Дулета води сујета.

Leave a Reply

Your email address will not be published.