Trenerske izmene za vreme utakmice

Košarka je jedan od retkih sportova u kojem trener ima veliki utjecaj na dešavanja na parketu za vreme jedne košarkaške utakmice. Više nego u bilo kojem drugom sportu. Uz 5 tajm auta na koje trener ima pravo, jedan od razloga je i mogućnost velikog broja izmena igrača tokom trajanja utakmice. Sigurno ste se mnogo puta zapitali po kojem principu i po kojim pravilima treneri rade izmene igrača. Nema pravila. To je individualno od trenera do trenera. Zavisi od filozofije trenera i njegovog pogleda na košarku i košarkašku utakmicu. Neki treneri jako puno rotiraju, drugi pak rotiraju mnogo manje a treći skoro pa da uopšte ne rotiraju.

novosti.rs

novosti.rs

Koji su razlozi takvih tipova vođenja utakmice ?

Jedan od razloga je svakako i broj upotrebljivih igrača u timu. Bogatiji klubovi sa velikim budžetima sebi mogu da dozvole sastavljanje tima od 12 dobrih igrača dok timovi sa skromnijim budžetom sastave tim od 7-8 kvalitetnih igrača te prvom timu priključe 4-5 mladih igrača koji ipak nisu spremni da igraju takmičarsku košarku i da nose rezultat. Tako da tim sa većim budžetom može da igra sa svih 12 igrača ukoliko je potrebno dok tim sa skromnijim budžetom igra sa manjim brojem igrača.
Ja lično spadam u onu skupinu trenera koji utakmicu igra sa 8, maksimalno 9 igrača. Mišljenja sam da igranje sa 12 igrača razvodni igru i razbije ritam ekipe.
Da bi trener igrao sa 8-9 igrača on mora na taj način da složi tim. Jako je bitno da u timu ima jednog igrača na spoljnim pozicijama koji može da igra i poziciju plejmejkera i poziciju beka šutera (tzv. kombo bek). Isto tako je bitno da u timu ima igrača koji je osposobljen da pokrije obe centarske pozicije, i poziciju centra kao i poziciju krilnog centra. Tim načinom vođenja tima trener na tri spoljne pozicije menja 5 igrača tokom meča dok na centarskim pozicijama 4 i 5 trener rotira trojicu, a četvrtog eventualno ubaci na par minuta zbog nekih specijalnih zadataka u igri.

Bez obzira na individualni pristup svakog trenera, ipak postoje određena pravila kada trener treba da promeni nekog igrača iz svoje petorke i tih pravila se drže uglavnom svi treneri:

1) Igrača treba uvek zameniti ako je umoran. Ne samo zato što njegovim umorom pada kvalitet igre naše ekipe nego je i povećana šansa tog igrača da se povredi. Umornog igrača se prepoznaje po držanju za kolena u mrtvom vremenu, otežanom disanju, čak i po prigovaranju saigračima i sudijama.

sportklub.info

sportklub.info

2) Svakako igrača treba zameniti ako je opterećen ličnim greškama. Lično smatram da je velika greška ako igrač u prvom poluvremenu napravi više od 2 lične greške. Svaki trener treba da pronađe način kako da sačuva svog igrača da ne uđe u drugo poluvreme sa 3 ili više ličnih grešaka. Ili da ga zameni do kraja poluvremena, ili da ga sakrije u odbrani postavljanjem tog igrača na nekog manje opasnog napadača ili putem zonske odbrane.

3) Igrača svakako moramo menjati nakon povrede. Držanje povređenog igrača u igri ne donosi ništa dobroga niti timu niti samom igraču. Samo se povećava šansa da povreda postane teže prirode i da se produži proces oporavka.

4) Igrača treba zameniti i kada igrač ne ispunjava svoje zadatke u igri ili ih realno ne može da ispuni zbog svojih igračkih kvaliteta. U košarci postoje tzv. mis meč situacije kada je jedan igrač fizički dominantniji od drugog u smislu kilaže ili visine pa protivnički trener forsira napadanje tog fizički inferiornijeg igrača u odbrani. Tada treba ili zameniti tog igrača fizički dominantnijim igračem ili promeniti odbranu u zonsku ili igrati čovek na čoveka sa udvajanjem ili jakom pomoći na tom igraču.

5) Igrača treba zameniti i kada ima lošu selekciju šuta, kada uzima neke ishitrene šuteve i na taj način protivniku omogućava igru u tranziciji

6) Igrač koji se ne pridržava unapred dogovorene taktike u fazi napada ili fazi odbrane također treba da bude zamenjem drugim igračem

7) Igrača koji se u igri ponaša nedisciplinovano obavezno treba da zamenimo drugim igračem jer se ta nedisciplina u kratkom roku proširi i na ostatak tima

8) Postoji i zamena igrača kao reakcija na zamenu protivničkog trenera. Najbolji primer je kada protivnički trener snizi svoju petorku pa pošalje u igru 4 spoljna igrača i jednog centra. Tada i drugi trener najčešće odgovara igrom sa 4 spoljna i jednim centrom ili promeni odbranu u zonsku.

9) Zamene se rade i ako protivnički trener promeni taktiku igre pa se drugi trener prilagođava na taj način igre menjanjem igrača. Najbolji primer je postavljanje zonske odbrane protivničkog trenera. Tada drugi trener u igru šalje najbolje šutere koje tim poseduje. Ili ako protivnički trener u nekakvom rezultatskom zaostatku naredi presing odbranu po celom terenu drugi trener najčešće odgovara igrom sa dva plejmejkera.

10) Igrača svakako treba zameniti zbog nesportskog ponašanja i nervoze

blic.rs

blic.rs

Dosta toga je individualno od trenera do trenera ali ovih 10 primera se uglavnom drže gotovo pa svi treneri. Moje mišljenje je da ne treba puno menjati tokom utakmice jer to razbija ritam igre naše ekipe bez obzira na jak intenzitet igre. U razgovoru sa igračima uvek saznam da najbolje igre pružaju kada su u kontinuitetu od nekih 7-10 minuta bez prestanka na parketu pa se toga uglavnom i pridržavam dok vodim utakmicu.
Mnogo je lakše voditi tim ovim načinom kada se igra jedna utakmica nedeljno. Veći je problem kada su dve utakmice u 7 dana. Dolazi do velike fizičke potrošnje igrača, ne samo zbog puno minuta na parketu već i zbog teških putovanja, pa je samim tim i veći izbor igrača potreban u jednom meču.
Sve su to stvari na koje treneri moraju da obrate svoju pozornost kako bi i sebi olakšali vođenje utakmica ali i iz tima izvukli maksimum.

Leave a Reply

Your email address will not be published.