Vučević: Igra se neverovatno mnogo promenila

Nikola Vučević govorio o svom razvoju, budućnosti u Orlandu, Stivu Klifordu i ostalom.

FOTO: nbacro

Na početku karijere Nikola Vučević je bio centar koji je igrao isključivo leđima okrenutim prema košu i to je bilo sasvim u redu. Na kraju krajeva, veliki broj centara u NBA ligi sa identičnim igračkim kvalitetima – raznovrsnost na niskom postu, solidan osećaj oko obruča, odličan rad nogu i dominacija u skoku – su bili jako uspešni i dobro su naplatili svoje usluge. Predvodio je Orlando po broju postignutih poena u proseku od 2014. do 2016. godine zahvaljujući igri na niskom postu i šutevima sa poludistance.

Međutim, kako se NBA razvija, Vučević zna da mora da se adaptira. Dok je za prvih pet godina u najjačoj ligi sveta šutnuo sve 26 puta za tri, ove sezone je pogodio 64 puta na 204 pokušaja što je bilo dovoljno za procenat za tri od 31.4. Pogodio je 1.1 trojku po utakmici što je identično učinku Demara Derozana, Drejmonda Grina, Daga Mekdermota i Luka Kenarda. Dvadesetsedmogodišnjak je beležio u proseku 16.5 poena, 9.2 skoka, 3.4 asistencije, 1.1 blokadu i 1 ukradenu loptu uz šut od 47.5 posto iz igre i 81.9 posto sa linije za slobodna bacanja. Nažalost, bio je u mogućnosti da odigra svega 57 utakmica usled preloma leve šake.

‘HoopsHype’ je seo da razgovara sa Vučevićem o njegovom razvoju kao igraču, evoluciji centara u NBA ligi, novom treneru Stivu Klifordu, napretku Erona Gordona i Džonatana Ajzaka, mogućnosti da završi karijeru u dresu Medžika i mnogo čemu drugom.

Koji deo vaše igre će biti u fokusu ovoga leta? Na kojim aspektima pokušavate da radite najviše?

“Pokušavam da napredujem u svim aspektima, ali šut za tri je nešto na čemu ću nastaviti da radim dosta. Mislim da sam prošle godine napravio veliki iskorak tu i verujem da je najvažnije bilo moje samopouzdanje. Uvek sam mogao dobro da šutiram sa poludistance, pa i malo dalje, tako da sam morao da se naviknem na par koraka nazad i da se priviknem na šuteve koje nisam navikao da uzimam. Dosta sam vežbao da bih napredovao i prešao mentalnu barijeru, nisam razmišljao o tome kao o šutu za tri. Gledao sam taj šut kao bilo koji drugi. Mislim da ću zbog toga moći još bolje da šutiram sledeće sezone. Ovo sam želeo da dodam u svoj arsenal kako bih pomogao timu.

Radiću i na drugim aspektima svoje igre. Gledam dosta snimaka, pokušavam da pronađem stvari koje nisam radio ispravno i tražim način na koji mogu da podignem svoju igru na još viši nivo. Nikada ne možete da prestanete sa napretkom, tako da pokušavam da dodam neke nove stvari, a u isto vreme da budem još bolji u onome što sada radim.”

NBA liga se razvila do te mere da se od nekih centara zahteva da šutiraju za tri. Za ovih sedam godina koliko ste ovde prisustvovali ste velikim promenama. Koliko je igra evoluirala za vreme koje ste ovde i da li vam je bilo teško da se prilagodite?

“Neverovatno mnogo se promenila igra, čak u poslednjih par godina samo. Sećam se da je pre dve ili tri godine bilo dosta akcija za centre na niskom postu. I dalje ima toga, ali definitivno ne koliko je bilo ranije. Mi smo dosta igrali na niskom postu u mojoj četvrtoj i petoj sezoni. Potom je liga praktično napustila taj aspekt igre. Postoje trenuci kada se lopta spušta dole. Nekada visoki igrač napada odatle, nekada pokušava da podeli pas preostaloj četvorici koji se kreću konstantno bez lopte. Igra se definitivno promenila, mnogo je brža i timovi šutiraju mnogo više za tri.

Jedna stvar koju su mnogi govorili je ‘Visoki igrači su gotovi’ ili ‘Više nećemo gledati visoke igrače’. Moje mišljenje je da su zapravo centri evoluirali tako da sada možemo mnogo više stvari da uradimo, pa je odbranama još teže da nas sačuvaju. Kada smo bili mladi najbitnije je bilo da možemo da igramo blizu košu, u napadu i u odbrani. Ali danas, imate centre kao što su Džoel Embid, Nikola Jokić, Entoni Dejvis, Demarkus Kazins i mnogi drugi koji mogu da uzmu loptu na liniji za slobodna bacanja ili čak iza linije za tri i igraju protiv vas jedan na jedan odatle. Mogu da vas napadnu na bezbroj načina. Mnogo je teže braniti to jer niste navikli i to je još jedan aspekt na kojem se mora raditi. Takođe vidimo sve više visokih igrača koji imaju odličan pregled igre i osećaj za pas pa dosta timova bazira igru na njima. Visoki igrači ne idu nigde, samo smo evoluirali i sada možemo više stvari da uradimo. Danas vidimo centre koji su raznovrsniji i opasniji nego ikad zbog toga.”

Zastrašujuća je činjenica da će postati sve bolji.

“Neverovatno je koliko su mladi neki od najboljih centara. Ja imam 27 godina i tek ulazim u svoje najbolje godine. Pogledate momke kao što su Embid, Jokić i Nurkić koji igraju fenomenalno, a opet su jako mladi. Entoni Dejvis je tek napunio 25 godina, a prava je noćna mora za manje više svaki tim u ligi. Znam da zaboravljam neke igrače, ali prosto ih ima toliko mnogo koji su talentovani i mladi. Ti momci će biti odlični još dugi niz godina.”

Koje je vaše mišljenje o angažovanju Stiva Kliforda? On ima iskustva u radu sa nekim od odličnih visokih igrača. Koja je vaša inicijalna reakcija o novom treneru?

“Mislim da je to odlično za nas. Imao sam prošlog četvrtka večeru sa njim i bilo je fenomenalno, dosta smo razgovarali o timu. Naravno on je tek stigao pa i dalje pokušava da se upozna sa ekipom. Na osnovu svega što je rekao vidi se da je u pitanju veoma pametan trener i pametna osoba uopšteno. Vidite da jako dobro razume igru, veoma je kreativan. Verujem da će biti uspešan ovde i da će nas sve staviti u poziciju da budemo najbolja verzija sebe. Veoma je direktan što mislim da je jako bitna karakteristika, pogotovo ako se uzme u obzir koliko je mlada naša ekipa. Nekada će biti strog prema vama, ali to je jedini način da napredujete – da budete voljni da prihvatite konstruktivnu kritiku i iskoristite je. Mislim da je on tip osobe koja može mnogo da nam pomogne.

Kada smo igrali protiv Šarlota dok ih je on predvodio sa klupe, uvek smo znali da će njegovi igrači poštovati svoje zadatke, ofanzivno i defanzivno. Oni nisu bili tim koji je pravio greške i pobeđivao sam sebe. Zaista smo se dosta mučili protiv njih. Od svih timova u ligi oni su bili jedan od najneugodnijih za nas. Mislim da je on trener koji može mnogo da nam pomogne. Takođe mislim da je on neko ko može ovde da ostane dugi niz godina i to bi bilo izvrsno jer bi konačno imali stabilnost sa stručnim štabom što je jako bitno.”

Koja su vaša očekivanja za sledeću sezonu? Da li imate neke ciljeve za tim u ovom trenutku?

“Mislim da je prerano za to jer ne znamo kako će tim izgledati uopšte. Moramo da sačekamo draft i leto zbog slobodnih igrača da bi znali više. Očekujem da budemo bolji nego što smo bili ove sezone i ako pogledate kako je trener Kliford relativno brzo okrenuo stvari u Šarlotu, nadam se da će to uraditi i kod nas. Kada god dovedete novog trenera, on može da pokrene ekipu novom energijom koju donosi. Tako da očekujem da ćemo biti bolji sledeće sezone i da ćemo igrati bolje, ali mislim da je prerano govoriti o određenim ciljevima i očekivanjima pošto nemamo predstavu kako će tim izgledati.”

FOTO: FOS media

Imali ste priliku da iza zatvorenih vrata pratite razvoj mladih igrača poput Erona Gordona i Džonatana Ajzaka koji su izuzetno važni za budućnost ekipe. Šta ste videli kada je u pitanju njihov individualni napredak i šta mislite koliko dobri mogu postati ako u potpunosti ispune potencijal?

“U Orlandu sam od početka posmatrao Gordona i sada je potpuno drugačiji igrač u odnosu na to kakav je bio kada je došao u ligu. Njegov šut je mnogo bolji nego ranije, zapravo mislim da je u svim aspektima igre značajno napredovao i to je pokazao ove sezone. I dalje je veoma mlad, i dalje uči i pokušava da otkrije kako da bude što efikasniji. Iako je u ligi već četiri sezone, tek je napunio 22 godine i još uvek je mlad. Mislim da će nastaviti da se razvija kako bude igrao utakmice. Nadam se da će odigrati svih 82 utakmice i da ćemo se izboriti za mesto koje vodi u plej of, pa bi tako dobio još više prilika da napreduje. Takođe ima sjajnu radnu etiku, trenira jako kao i svi, ako ne i jače. Uvek dolazi veoma rano i odlazi kasno. Pored rada na svojoj igri i kvalitetima na terenu, dosta vremena posvećuje i razvoju tela. Neki misle da je on samo fenomenalan atleta, ali ti ljudi ne vide koliko je on napredovao iz sezone u sezonu. Kada je on u pitanju, mislim da ne postoji limit za njega.

Što se Ajzaka tiče, i on je izuzetno mlad. Za njega je glavni zadatak da nabaci mišićnu masu. Već je krenuo sa time i znam da će ovog leta nastaviti. Veoma je bistar, ima zaista dobar osećaj za igru. Veoma je nesebičan i voljan je da stavi tim na prvo mesto. Zahvaljujući velikom rasponu ruku mnogo nam pomaže u defanzivi. Biće trenutaka kada će se odbrana raspasti jer postoje kvalitetni igrači u ovoj ligi i ne možemo uvek da uradimo sve kako treba. Tada njegova ‘dužina’ dolazi do izražaja jer može da nas izvadi kada pogrešimo. Nažalost, imao je nekih povreda koje su ga dosta limitirale i onemogućile ga da odigra utakmica koliko je želeo, ali mislim da ima svetlu budućnost pred sobom. Nastaviće da napreduje, dobar je momak. Trenira veoma napredno i znam da će uraditi šta god bude trebalo kako bi postao bolji igrač.”

Orlando na predstojećem draftu bira šesti. Da li imate neku ideju ili želju šta bi tim trebao da uradi sa tim pikom i da li ste videli neke od talentovanih igrača koji će biti birani u samom vrhu?

“Znam neke od njih. Pojedine igrače sam gledao malo više od kada se sezona završila, ali se ne mešam u taj proces. Ako me budu pitali daću im svoje mišljenje, ali ne volim da započinjem diskusiju o tome. Mislim da je to njihov posao. Moja je obaveza da budem najbolja verzija sebe i pomognem timu na taj način. Verujem upravi tima jer se tamo nalazi veliki broj iskusnih ljudi. Džon Hemond i Džef Veltman su deo ove lige dugi niz godina i učestvovali su u izgradnji nekih odličnih timova, tako da verujem da će ispravne odluke koje će pomoći našem timu.”

Ugovor vam ističe na kraju sledeće sezone, nakon toga postajete neograničeno slobodan agent. Da li vidiš sebe u Orlandu do kraja svoje karijere?

“Vidim sebe u Orlandu još dugi niz godina. Dugo sam ovde i iako nismo imali previše uspeha iz različitih razloga, verujem da nam ne fali puno i mislim da ćemo biti konkurentni ubrzo. Veoma mi je bitno da počnemo da pobeđujemo, jer na kraju dana, to je jedino bitno. Individualna statistika je super, ali ne može se porediti sa uspehom tima. Najlepši je osećaj kada pobeđujete u ovoj ligi, tako da je to za mene najbitnije. Verujem u ovu grupu. Ne razmišljam šta ću raditi kada mi istekne ugovor. Kada dođe vreme za to, razmišljaću. Srećan sam u Orlandu i vidim sebe ovde i u budućnosti.”

Dovljno ste dugo u Orlandu da bi videli dosta vaših saigrača kako vas napušta. Iz prve ruke ste videli da je NBA biznis, posmatrajući kako odlaze iz tima igrači poput Viktora Oladipa, Tobajasa Herisa, Moa Herklesa, Kajla O’Kvina i Elfrida Pejtona između ostalih. Znam da ste imali blizak odnos sa nekim od navedenih igrača. Koliko je teško izgubiti toliko saigrača sa kojima ste bliski i koliko je teško nositi se sa konstantnim promenama igračkog kadra?

“Nije uvek lako, pogotovo kada je u pitanju igrač koji je bio tu nekoliko sezona i sa kojim ste izgradili odnos, na terenu i van njega, ali to je deo biznisa. Morate prihvatiti da se to može svakome desiti u bilo kom trenutku. Videli smo kako timovi neke od najvećih zvezda trejduju, momci za koje ste mislili da nikada neće biti trejdovani. To je deo posla i morate prihvatiti to. Nekada generalni menadžer smatra da će određeni potezi poboljšati ekipu i morate živeti sa tim. U sportu, na nama igračima je da pružimo maksimum na parketu i nadamo se da će uprava doneti prave odluke i poboljšati kvalitet tima. Veoma je teško, pogotovo kada je u pitanju neko sa kojim ste izgradili sjajan odnos, postali prijatelji van terena, ali to je posao. Onda gledate na rasporedu i jedva čekate da zaigrate protiv njihovih novih timova kako bi se ispričali sa njima. Ume biti zabavno igrati protiv momaka sa kojima ste igrali zajedno nekada.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.