Turnir na Kritu: Trijumf Efesa

Efes je u odličnoj utakmici savladao Olimpijakos sa 79:86 i tako osvojio međunarodni košarkaški turnir na Kritu.

Efes je odlično otvorio utakmicu. Agresivna timska odbrana, na momente sa presingom preko celog terena, razbila je koncepciju napada Olimpijakosa. Poeni iz tranzicije i iz šuta sa distance doneli su Efesu veliku prednost. Olimpijakos se vraća u igru u drugom delu prve četvrtine kada prodorima odlično kažnjavaju rani izlazak iz bonusa Efesa. Agresivna odbrana Pirejaca zaustavila je Efesov ofanzivni učinak, pa je zaostatak smanjen na 18:24.

Efes je nastavio sa sjajnom igrom u odbrani i u drugoj četvrtini. Olimpijakos je većim delom ovog perioda izgledao bezidejno u napadu, posmatrajući kako se razlika podiže u korist Efesa, posle velikog broj poena iz tranzicije i iz reketa, naročito posle ofanzivnog skoka. Kratak zastoj u igri Efesa sredinom četvrtine Olimpijakos je kaznio trojkama i poenima Milutinova iz reketa, ali to nije bilo dovoljno da se na odmor ode sa povoljnijim rezultatom od 33:50.

Foto: euroleague.net

Foto: euroleague.net

U mnogo ravnopravnijoj trećoj četvrtini viđena je brza napadačka košarka. Sa dosta igre u tranziciji, puno upućenih šuteva za tri poena na obe strane i slobodnog prostora za visoke igrače u reketu ovaj period je završen sa visokim brojem poena. Efes je na kraju treće četvrtine vodio sa 58:74.

Olimpijakos je poslednju četvrtinu otvorio odličnom odbranom, poenima iz tranzicije i iz šuta za tri poena napravili su seriju 14:2 i ozbiljno ugrozili pobedu Efesa. Iako su crveno-beli do kraja odigrali u visokom ritmu, kratka deonica u kojoj je ceo tim Efesa pojčao svoju odbranu, a Ertel poenima i asistencijama vratio balans u napadu, bila je dovoljno da turski tim odbrani pobedu i osvoji turnir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.