Trofej u Bandirmi

Slovenački trener Sašo Filipovski je kreirao najveći uspeh u istoriji kluba iz Bandirme. Banvit je pobedio Efes u finalu Turskog kupa rezultatom 75:66.

Foto: Basketball.com

23 godine je Banvit čekao trofej u Turskoj i konačno ga je dočekao. Najbliži u Turskoj ligi su bili 2013. godine kada ih je u finalnoj seriji savladao Galatasaraj 4:1, dok su u nacionalnom kupu dva puta gubili u finalu(2007. godine i 2012. godine). Ovaj put je bila treća sreća za klub iz Bandirme.

Banvit je mnogo bolje odigrao prvu četvrtinu i na krilima Gašpera Vidmara, Gediminasa Orelika i Džordana Teodora došao do početne prednosti, nakon 10 minuta košarke je bilo 23:14. U nastavku je Efes zaigrao dosta čvršće u odbrani, a u napadu je odgovornost preuzeo Derik Braun pa je prednost Banvita bila smanjena do poluvremena. Na veliki odmor se otišlo pri rezultatu 38:32.

Treći period je pružio najmanje lepih poteza, igralo se čvrsto u odbrani na obe strane, a prvu ozbiljniju prednost je stekao Banvit nakon dva uzastopna koša Orelika u poslednjoj minuti treće četvrtine, tada je bilo 52:44.

Nakon uzastopnih poena Damiana Kuliga, Banvit je otišao na +11(64:53) pet minuta pre kraja susreta, međutim kada se činilo da je utakmica rešena, Tajler Hanikat je pogodio važan šut za Efes, izabranici Velimira Perasovića su odigrali dobru odbranu, a novu trojku je pogodio Derik Braun za samo -3(66:63) na 100 sekundi do kraja meča. Usledio je tajm-aut Filipovskog, nakon kojeg je Čapeli pogodio trojku za Banvit, a nakon još jedne dobre odbrane, Kulig je dodao još dva poena i pitanje pobednika je bilo rešeno. Konačan rezultat je bio 75:66.

Do prvog trofeja u klupskoj istoriji, Banvit je vodio Džordan Teodor sa 19 poena, dok je Gediminas Orelik zabeležio 17 poena. Dvocifreni su još bili Damian Kulig sa 12 poena odnosno Gašper Vidmar i Džeremi Čapeli sa po 11 poena. Kod poraženih, Derik Braun je bio najraspoloženiji, on je imao 25 poena, a Efesu nije pomoglo ni po 12 poena Tajlera Hanikata i Brajanta Danstona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.