Trener reprezentacije Finske: “Evroliga šteti evropskoj košarci”

Henrik Detman, trener Finske, rekao je da je veliki problem sa kvalifikacijama za prvenstvo to što mnogi igrači moraju da ostanu u klubovima da bi igrali utakmice Evrolige.

FOTO: Svenska YLE

Finska je pobjedila utakmicu protiv reprezentacije Bugarske, iako je Barselona odlučila da Koponen ne smije da napusti klub i igra za Finsku, ali su dozvolili Bugarinu Vezenkovu da nastupi za Bugarsku. Nakon meča, Detman je imao vrlo zanimljivu izjavu.

“Klubovi odlučuju ko će igrati na svjetskom prvenstvu 2019. godine. Sjetimo se i primjera CSKA Moskve koja je pustila Ruske reprezentativce, ali De Kolou nije dopustila da brani boje svoje zemlje počeo je svoje izlaganje Detman.

Prema mišljenju Finskog stručnjaka Evroliga je kriva za ovakvu situaciju. “Evroliga je objavila raspored koji je stvorio konflikt između utakmica u tom takmičenju i kvalifikacionih utakmica. Tu se stvorio i konflikt izmeđut igrača koji žele da predstavljaju svoju zemlju i klubova koji ih zapošljavaju” nastavio je Detman.

Možda i najkontraverznije izjava je da Evroliga šteti evropskoj košarci. Finski trener je rekao: “Evroliga je naše najbolje klubsko takmičenje. Oni moraju shavatiti da štete sebi i evropskoj košarci odnoseći se prema klubovima na ovaj način.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.