Težak poraz, čvrstina Litvanaca, očajan šut Srbije…

Košarkaši reprezentacije Srbije doživeli su prvi poraz na Eurobasketu 2015. godine, ali u najgorem trenutku. Naša reprezentacija je izgubila šansu za najsjajnije odličje i direktan odlazak u Rio 2016. godine.

Kvalitet meča nije bio na najvišem nivou, nije bilo previše košarkaške lepote, ali su se mogle videti brojne taktičke zamisli selektora Kazlauskasa i Đorđevića. Litvanci su prikazali pametniju igru, bolje su koristili svoje prednosti i objektivno grubom igrom sebi obezbedili finale. Međutim, odbrana na granici (i preko granice) faula je u košarci dozvoljena, a naši reprezentativci su na nju loše reagovali i za to su kažnjeni.

eurobasket2015.org FIBA/Ciamillo-Castoria/Marchi

eurobasket2015.org
FIBA/Ciamillo-Castoria/Marchi

MVP:

Na ovom meču bi se teško mogao izdvojiti MVP. Valančijunas je bio najbolji u Litvaniji, ali je i on pravio velike greške koje, da smo bili koncentrisani, bi Litvaniju odvele u poraz. Timska igra baltičke zemlje je u ovom slučaju MVP.

Tragičar(i):

Opet bih se odlučio za kolektivnu krivicu, kao gore za kolektivnu zaslugu. Tragičari su igrači i stručni štab reprezentacije Srbije. Svaki od igrača, a i selektor Đorđević, načinili su po neku (nekoliko) manjih ili većih propusta, a na ovom nivou se i najmanja neopreznost plaća.

Selektor Sale Đorđević – nije uspeo da mirno uvede reprezentativce u meč. Kazlauskas mu je u prvoj četvrtini prodao gotovo očekivanu igru Litvanije, a ona je ipak lako prošla kod naših momaka. Juriti i stizati rezultat gotovo ceo meč nije lako, a to troši kako fizički tako i mentalno.

Miroslav Raduljica – bespotrebno tražio kontakt igru na niskom postu protiv Jonasa Valančijunasa. Pravio loše prekršaje, a ovaj na iskakanju je bio kriminalan.

Zoran Erceg – pametno koristio svoje prednosti protiv litvanskih centara. Zamerka bi bila nesigurnost sa penala, i premišljanje kod šuta za 3 poena nekoliko puta.

Ognjen Kuzmić – nedovoljno igrao za ozbiljniju analizu. Pokušavao da se pozicionira za high low, i na niskom postu. Bez većeg uspeha.

Nikola Milutinov – /

Nemanja Bjelica – najviše podbacio na ovom susretu. Nedostajalo mu je hrabrosti da više napada i ide na prodor. Objektivno je odigrao solidan meč, ali od njega se očekuje daleko više.

Nikola Kalinić – odigrao je veoma slab meč, sa puno grešaka. Nekoliko puta izgubio loptu, kada to nikako nije smeo.

Marko Simonović – u skladu sa očekivanjima.

Nemanja Nedović – srljao, grešio u pasu i najčešće igrao dobru odbranu.

Bogdan Bogdanović – minus faza danas. Loš nastup, nekvalitetna rešenja. Nekoliko promašenih čistih šuteva.

Dragan Milosavljević – prekasno uveden.

Stefan Marković – borba, odbrana. Previše šutirao za 3 poena.

Miloš Teodosić – nedostajalo je njegove magije…

Sudije:

Nekoliko ozbiljnih grešaka na štetu reprezentacije Srbije, mada su se greške dešavale i na drugoj strani. Najveća zamerka nedostatak kriterijuma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.