Superliga: Čekajući košarku

Situacija u srpskoj košarci nije najbolja, a to je jasno vidljivo svakome ko posveti više od deset minuta čitajući sportske strane u novinama.

Šta “ne valja” u srpskoj košarci? Nemaština je odavno pokucala na vrata ovog sporta, a čini se da gradacijski napreduje. Pored nedostatka novca većine aktera, što je srpsko hronično stanje, deluje da sve više dolazi do izražaja nedostatak pažnje i poštovanja prema nacionalnom brendu – nekada sportu broj 1 ove države.

Da nije sve “crno” govore rezultati reprezentacije Srbije (seniori i mlađe selekcije), kao i nastupi Crvene Zvezde (Evroliga, ABA) i Mega Leksa (ABA) u takmičenjima koja igraju. Takođe, ni Partizan nije razočarao u ABA ligi, a za to je zaslužan veliki uspon pod trenerom Aleksandrom Džikićem. Svoje ciljeve ostvario je i Metalac, izbegavši direktno ispadanje iz ABA lige, a to je i bio realan domet ovogodišnjeg sastava iz Valjeva.

Međutim, ukoliko se sve realno sagleda postaje jasnije da srpskoj košarci nedostaje sistem i da, paradoksalno, osnova za razvoj nije dobra, dok su najviši nivoi i dalje respektabilni.

novosti.rs

novosti.rs

Aktuelna tema u srpskim košarkaškim okvirima, u poslednje vreme, je “nepoznati i odloženi” početak Superlige Srbije, odnosno takmičenja koje određuje šampiona naše zemlje.

Ne samo da je početak Superlige neprijatno pomeren, glasine govore da će doći i do određene promene propozicija i izgleda takmičenja, sve sa efektom u istoj sezoni kada su se promene i dogodile.

Takav način menjanja pravila “u toku igre” nije svojstven profesionalnom sportu, ali deluje da je objektivno daleko veći problem pomerenje takmičenja i ogromna pauza koju će, svi osim Crvene Zvezde i donekle Mega Leksa, imati u toku takmičarskog kalendara. Pauza duža od dva meseca, nikako ne može imati dobar efekat na formu igrača koji su do sada bili u trenažnom procesu, tako da će klubovi iz takmičarske sezone ući u fazu priprema, a zatim ponovo u takmičarsku sezonu sa ekstremnim tempom.

Ovakav razvoj događaja ne čini nam se previše logičnim, a deluje i potencijalno “opasno” po zdravlje košarkaša koji će u jedva više od mesec dana odigrati celokupnu završnicu šampionata, uz velike fizičke, ali i mentalne napore.

Ova sezona je specifična i zbog reprezentativnih obaveza početkom juna, zbog kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre na kojem učestvuju i naši seniori. Posebno nezgodno postaje ukoliko neki igrači iz domaćih klubova dobiju reprezentativni poziv – pa tako “izmoždeni” od ritma utakmica Superlige nastave i sa jakim pripremama za reprezentaciju, a zatim ponesu dres i na predolimpijskom turniru u Beogradu.

Pored tih zdravstvenih i sportskih motiva, koji su svakako primarni, postavlja se pitanje i profitabilnosti ovakvog izgleda Superlige. Stanovnici Srbije koji i dalje vole da pogledaju košarku su za istu uskraćeni duže od dva meseca, a posle će im broj utakmica “na nos izaći” i ekonomskim rečnikom – doći će do prezasićenja. Televizije neće imati veliku gledanost već posle dva kola, hale neće biti previše ispunjene (teško će ljudi izdvajati sredstva za kartu 2-3 puta nedeljno), a takmičenje neće imati ni onu draž i iščekivanje šampiona duži vremenski period.

Superligi Srbije, pored ABA lige, prethodila je i KLS liga koja je puna svojih nejasnoća, i slobodno se može svrstati u jedno od najsiromašnijih takmičenja u Evropi. Klubovi životare, igrači strajkuju, otvoreni ugovori su realnost, a sam nivo takmičenja ne previše visok. Pitanje popravljanja stanja u KLS je posebna i velika tema, ali deluje da ova promena Superlige teško može imati pozitivnih efekata na bilo šta, pa i na pitanje KLS takmičenja.

Nadamo se samo da nam se, kao košarkaškoj naciji, ovakav odnos prema “loptanju pod obručima” ne obije o glavu na najteži mogući način – preko rezultata reprezentacije i da ne ispadnemo iz ešalona važnih nacionalnih timova, u koji smo se pod selektorom Đorđevićem na neki način vratili. Onda neće biti krivi ni Raduljica na ziceru, ni Teo na trojci, ni selektor na klupi već svi radnici u košarci zajedno. Ne kaže se džabe – kako seješ, tako i žanješ…

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.