Sudar titana: Francuska – Srbija

Zaljubljenici u košarku će ove nedelje imati na raspolaganju dva duela koja mogu da se pretvore u antologijske. Potencijala za to svakako imaju, a da li će se potencijal pretvoriti u realnost zavisi samo od aktera oba susreta.

Utakmica “razočaranih” Srbije i domaćina Francuske na programu je u matine terminu, a košarkaši obe reprezentacije igraće za bronzu i iskupljenje.

eurobasket2015.org FIBA/Ciamillo-Castoria/Marchi

eurobasket2015.org
FIBA/Ciamillo-Castoria/Marchi

Ovaj susret će obeležiti dueli na pozicijama plejmejkera i krilnog centra. Na poziciji organizatora igre suočiće se legenda NBA lige Toni Parker i verovatno najbolji plejmejker u evropskoj košarci Miloš Teodosić. Turnir u Lilu nije, do sada, pokazao Parkerovu genijalnost, ali ukoliko francuski superstar ostane i sutra u zapećku to će biti veliko iznenađenje. Sa druge strane, Miloš je bio do polufinalnog susreta najbolji plej na prvenstvu, ali je u meču sa borbenim Litvancima zaustavljen na samo 3 asistencije što je i odvelo Srbiju u poraz.

Ovaj duel bi trebalo da obeleže sledeći košarkaški elementi: Toni Parker će u napadu pokušati da plete svoju mrežu koristeći blokove svojih visokih igrača. Ukoliko to obavi na način na koji inače uspeva, izlaskom iz osmica i mreže lako može dolaziti do slobodnih pozicija za šut ili do čistog prostora za pas, bilo u reket bilo van. Od krucijalnog značaja za reprezentaciju Srbije je da ne potceni, ali i ne preceni, kvalitete Tonija Parkera i da se sjajni Francuz zaustavi dobrim praćenjem blokova i timskom odbranom. Ukoliko bih se ja našao u ulozi selektora Parkera bih, u ovom stanju u kojem je, mečovao sa Milošem u odbrani jer Francuska poseduje veoma opasnog Nanda de Koloa koji često igra u paru sa Tonijem, tako da bi specijalista odbrane Stefan Marković bio zadužen za njega.

Sa druge strane, od vitalnog značaja za uspeh Srbije u ovom susretu je daleko bolje odrađen plan napada za Miloša Teodosića. Teu je potrebna fizička zaštita, prostor i dobra kretnja saigrača za ispoljavanje lucidnosti koju poseduje. Koncentracija srpskih centara/krilnih centara mora biti na pik & rol igri, ili u slučaju šutera pik & pop igri, a nikako na saradnji plej – centar na low post-u. Da Srbija poseduje igrača poput Nikole Pekovića, ili Bobana Marjanovića, takva igra bi imala svog opravdanja, ali u ovakvom sastavu Raduljica ne može ništa na niskom postu 1 na 1 sa veoma skočnim i pokretnim Rudi Goberom, kao ni sa Lovernjom. Sa druge strane, Gasol je pokazao sve slabe tačke Gobera u defanzivi kada se Francuz izvuče malo van sigurne zone, tako da nešto slično očekujem i od naših momaka.

Na poziciji krilnog centra, po imenima, sudar će se voditi između Nemanje Bjelice i Borisa Dijaoa. Nemanja je do polufinala imao fantastičan turnir, a u momentima je podsetio na Bodirogu. U polufinalu je, poput većeg dela ekipe Srbije, bio nedovoljno dobar.

U slučaju Borisa Dijaoa turnir u rodnoj Francuskoj za sada nema ni obrise uspešnog. Dijao je tek 7. strelac francuske ekipe, a po minutaži je na deobi trećeg mesta. U skoku je daleko slabiji nego što je bio sa prosečno 3.3 po meču. Međutim, kao i u slučaju Parkera kvalitet koji poseduje Boris Dijao kad tad mora doći do izražaja, kao i njegova kvalitetna odbrana.

Nemanja Bjelica mora biti spreman da igra opušteno i da dobro improvizuje u napadu. Ukoliko protiv Dijaoa pokuša da igra šablonski, takav nastup biće neuspešan. Dijao je osetno niži igrač, ali i veoma inteligentan i čvrst. Iako sporiji, po mom mišljenju Bjelica ne bi trebalo da pokušava sa izvlačenjem francuskog krilnog centra i izolacijom, već bi trebalo da se fokusira da u igri sa krilom Srbije uvuče iskusnog Borisa u klopku, i maksimalno koristi sve svoje prednosti iz tih pozicija. Takođe, daleko veća doza drskosti je potrebna kod Bjelice da bi nadigrao Dijaoa.

Svakako, selektori Đorđević i Kole imaće velikog prostora za osmišljavanje raznih taktičkih varijanti i dobra nadmudrivanja. Iako se najčešće kaže da se utakmice za 3. mesto nikada ne igraju ni jednoj od ekipa, motiv bronzane medalje ne bi trebalo da bude beznačajan. U ovoj utakmici pobediće tim koji lakše i brže zaboravi poraz u polufinalu, a subjektivni stav je da je Francuska favorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.