Srbija sjajnom serijom do pobede!

Košarkaši Srbije plasirali su se u četvrtfinale prvenstva Evrope pobedom nad Finskom 94 – 81. Uporni Finci su se gotovo 30 minuta odlično držali, da bi naši košarkaši rafalnom paljbom prelomili susret.

Najefikasniji u srpskom timu bio je Miroslav Raduljica sa 27 poena, a košgeterski raspoloženi bili su i Bjelica sa 19, kao i Erceg sa 13 poena. Najbolji asistent bio je Teodosić sa 9 uspešnih dodavanja.

U reprezentaciji Finske istakli su se nekadašnji bek ljubljanske Olimpije Sasu Salin sa 26 poena i omaleni plejmejker Džamar Vilson sa 15.

eurobasket2015.org FIBA/Ciamillo-Castoria/Matthaios

eurobasket2015.org
FIBA/Ciamillo-Castoria/Matthaios

Analiza susreta

 

Košarkaši Srbije su u ovaj susret ušli prilično ležerno, posebno na defanzivnoj strani terena. Problem sa defanzivom postojao je sve dok se Finci nisu premorili i dok im napadačka produkcija (čak i iz izglednih pozicija) nije stala. Srpski košarkaši su pravili niz defanzivnih propusta, pa i one iz serije najosnovnijih. Jaka pokretljivost svih igrača Finske stvarala je velike probleme, pa je epilog dobrog protoka lopte u finskom napadu najčešće bio potpuno otvoren šut za 3 poena, a ponekad i poludistanca. Preuzimanja u srpskoj odbrani nisu funkcionisala, a strana pomoći je uglavnom kasnila.

Ni u periodu “rapsodije” igre naše reprezentacije odbrana nije bila na najvišem nivou. Odbranjeni napadi uglavnom su bili posledica srljanja umornog Vilsona, ili slabe realizacije Marfija sa unutrašnjih pozicija. Nekoliko puta je finski košarkaš Huf bio sam u levom korneru na liniji za 3 ili na 45 stepeni poludistanca ali ni jednom nije dobio loptu (što je veliki propust finskih plejmejkera). Na umor, neiskustvo, i ograničeni kvalitet bi trebalo dodati i povredu najbitnijeg košarkaša trenera Detmana Koponena, što je dodatno usložnilo realizaciju Finske.

Problem u odbrani je nekoliko puta bilo i zagrađivanje koša, što je propust koji nam se ponavlja iz utakmice u utakmicu.

U napadu su reprezentativci Srbije igrali dobro, a od početka su jasno prepoznali svoje prednosti. Razlika je napravljena onog momenta kada je šut za 3 poena proradio i kada su Finci pali. Napadački se, ipak, mogu uočiti neki ozbiljniji nedostaci. Primera radi, u prvom poluvremenu (a i dobrom delu drugog) kretnja igrača bez lopte nije bila najbolja. Postavljali su se jaki blokovi za Stefana Markovića koji je bio u kontraritmu sa šutom, a gužva u reketu je bila nepotrebno pravljena. Raduljica je često bio okružen i sa 3 igrača, a krilni centar i trojka u tim momentima nisu širili igru, već su se i oni uvlačili u gužvu u reketu.

Nikola Milutinov je dobio malu šansu, ali ni to što je dobio nije mudro iskoristio. Na ovom meču je pokazao potpuno odsustvo razmišljanja jer nije koristio svoje ogromne prednosti, posebno u napadu. Ukoliko želi ozbiljniju minutažu, on mora da razume igru bolje i da mu momentom kada kroči na parket igra postane jasna. Određena zamerka bi se mogla uputiti i Nedoviću za “nesigurne” i naravno presečene pasove, kao i Kaliniću za nečitanje situacija. Individualno, za posebnu pohvalu su Teodosić i Raduljica koji su odbranu pročitali istog sekunda kada je postavljena. Takođe, odličnu partiju odigrali su Erceg i Bjelica. Erceg je odlično širio u napadu i pogađao kada je trebalo, a Bjelica je bio konstantan. Zamerka za Ercega bi mogla biti samo u slabijem defanzivnom skoku.

Momcima, sve u svemu, svaka čast na plasmanu u 1/4 finale, u kojem će biti potrebna čvršća, i defanzivno daleko bolja partija, da bismo se ponovo radovali.

Idemo dalje – SRBIJA!

Leave a Reply

Your email address will not be published.