Srbija odradila posao i nada se prvom mestu

Svoju poslednju bitku u grupi D vojevali su reprezentativci Belgije i Srbije. Iako rezultatski značaj nije bio ogroman, on je svakako postojao, jer je pobeda delila Orlove od pozicije broj jedan. Sjajnom partijom, pre svega srpskih centara, Belgija je savladana rezultatom 54:74 (13:18, 12:24, 11:14, 18:18) i čeka se samo ishod susreta Turska – Letonija.

Još jedna utakmica koja počinje u sporijem ritmu i koju je odlikovao veliki broj grešaka za ovaj deo meča pa smo za tri minuta videli svega pet postignutih poena. Nismo navikli da se reprezentativci Srbije muče sa defanzivnim skokom, ali upravo je to bio segment iz kog je Belgija gradila svoju igru. Aleks Ervel je bio sjajan u prvih deset minuta, ubacivši sedam poena, od ukupno 13 koliko je ubacila Belgija.
Belgijanci otvaraju drugi period mnogo bolje i nakon 6 poena uz samo 2 odgovorena, selektor Djordjević je bio primoran da zatraži tajm aut. Nakon tajm auta, Srbija odgovara serijom 10:0 i vidno popravlja skok igru, što je unelo dodatnu sigurnost i nateralo Edija Kastelsa da zatraži minut odmora. Nije se igra Belgije ni malo popravila nakon tajm auta i Srbija veoma brzo dolazi do prednosti od 20 poena razlike i do poluvremena praktično je rešeno pitanje pobednika. Na poluvremenu, rezultat je gasio 42:25 u korist Srbije, a da je Micić samo delić sekunde ranije izbacio loptu, prednost bi bila ravno 20 razlike.
Nastavila je Srbija tamo gde je stala u prvih 20 minuta i samo nastavila da povećava razliku. Pokušavali su Belgijanci da poentiraju iz tranzicije, ali je završnica konstantno izostajala. Poslednja četvrtina se odigrala čisto protokolarno, pošto su Belgijanci odavno digli ruke, ali razlika se nije mnogo pomerala od tih “magičnih” 20. Niz neportskih grešaka je obeležio sredinu poslednje četvrtine, a trojkom Bogdanovića u poslednjoj sekundi stavljena je tačka.

Photo: FIBA

Belgija: Lekom 12, Van Rosom 9, Ervel 10, Mvema 0, Tabu 0, Seron 8, Salumu 7, Žile 0, De Zeuv 0, Tumba 6, Bako 2, Kastelot 0.

Srbija: Mačvan 10, Bogdanović 15, Lučić 8, Milosavljević 0, Birčević 0, Štimac 5, Lazić 0, Micić 1, Gudurić 6, Jović 0, Kuzmić 7, Marjanović 22.

Leave a Reply

Your email address will not be published.