Španiji bronza, Australija ne može protiv tradicije

Australija je po četvrti put u četiri navrata izgubila borbu za bronzanu medalju na OI. Španci su slavili sa 88:89 i ponovo se okitili medaljom.

Španci su bolje otvorili meč i iskoristili nešto slabiji početak Australije u napadu da se rezultatski odvoje. Njihova igra u prvoj četvrtini potpuno je zavisila od učinka tandema Gasol-Mirotić. Ovaj dvojac je međusobnom saradnjom ili u kombinacijama sa drugim igračima kreirao veliki broj poena iz pik end rola i pik end popa. Australijance nije služio šut za tri poena u ovom periodu, pa su se odlučili za razvijanje unutrašnje igre i poene iz reketa i šuteva sa polu-distance. Prva četvrtina je završena prednošću Španaca od 17:23.

Španci su i drugu četvrtinu otvorili u istom ritmu, dobra saradnja između spoljne i unutrašnje linije i vrlo dobar šut za tri poena omogućili su im da održavau prednost. Australija je tokom većeg dela prvog poluvremena imala problem sa izgubljenim loptama. Kada su uspeli da uspostave dobru organizaciju napada, krenuo ih je i šut za tri poena, pa je prednost Španaca počela da se topi. Raspoloženi Mils i Andersen su iskoristili  nešto slabiju igru Španije u završnici poluvremena i spsutili razliku na 38:40.

Foto: www.mysanantonio.com

Foto: www.mysanantonio.com

Treću četvrtini su u potpunosti  obeležila dva igrača. Špance je predvodio Gasol, čija su otvaranja iz centralnog pik end rola bila nerešiva enigma za odbranu Australije. Španski plejmejlkeri lako su kreriali asistencije za svojeg najboljeg igrača, u dva navrata Gasol je atraktivno završavao akcije posle ali-upa. Na drugoj strani raskošni individualni kvalitet je iskazao Mils. Njegova brzina i kontrola lopte omogućavali su mu veliki broj poena iz prodora. Nekada je akcije završavao sam koristeći prednost u 1 na 1 situacijama, nekada je koristio dobre blokove svojih saigrača, koji su mu otvarali prostor za prolaz do koša Španije. Ovaj period je završen rezultatom 63:67.

I u poslednjoj četvrtini se sve do kraja utakmice igralo poen za poen. Mils i Gasol su ostali centralne figure, ali se u ovom periodu mnogo više poena završavalo poenima njihovih saigrača. Naizmenično su se menjali poeni iz šuteva za tri poena i prodora. Dramatična završnica kulminirala je u poslednjih 10 sekundi. Prvo je Bejns neočekivano pogodio iz reketa, a onda je Rodrigez odgovorio poenima sa slobodnih bacanja. Australija je imala tajm-aut i 5 sekundi da uputi šut za bronzu. Dobra odbrana Španaca i nespretnost australijskih igrača uzrokovala je da se utakmica završi pre šanse da se uputi šut za pobedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.