Sale i Bjelica: doktorski specijal za pobedu

Košarkaši Srbije savladali su reprezentaciju Nemačke u veoma uzbudljivom meču rezultatom 68 – 66!

Reprezentacija Nemačke je pretila čitavim tokom susreta, a herojski je odigrala na 56 – 50 za naše igrače, kada se velikom serijom vratila u meč i povela. Erceg je pogodio zlata vrednu trojku za 62 – 62, a istom merom je uzvratio i plej protivnika Šafarcik za 66 – 66.

Tada je na scenu stupio selektor Đorđević koji je pozvao tajmaut 3.7 sekundi pre kraja, iz kojeg je Bjelica fantastično poentirao za pobedu.

Analiza meča

Košarkaši Srbije odigrali su daleko manje kvalitetan meč nego na otvaranju prvenstva protiv Španije.

Odlični bek Šroder je na početku pravio velike probleme odbrani Srbije na više načina: probijao je do obruča i lagano poentirao; probijao je prvu liniju odbrane i delio lagano odlične asistencije najviše na liniju za 3 poena. U prvom poluvremenu je svoju očekivanu rolu imao i Dirk Novicki koji je nekoliko puta impresionirao. Sigurno, najlepši koš velikog Nemca bio je šut preko Milutinova. Svoje role u rotaciji odigrali su i Šafarcik i Gifaj. Sa druge strane, u igri Srbije nije bilo lepote previše, ali smo poene postizali na individualni kvalitet pojedinaca i na osnovu nekih jednostavnijih akcija uglavnom sa centra. Nekoliko puta smo se vraćali iz zaostatka, a možda najznačajniji povratak desio se u poslednjih 5 minuta prvog poluvremena kada smo – 7, pretvorili u + 1. Ono što je pratilo igru reprezentacije Srbije u prvom poluvremenu je bio očajan šut za 3 poena.

foto: Nebojsa Parausic MNpress

foto: Nebojsa Parausic
MNpress

Drugo poluvreme donelo je određene novine u igri obe reprezentacije. U nemačkom timu je produkcija i Šrodera i Novickog opala, posebno veterana. Srbija je zaigrala prepoznatljivu, jaku odbranu, ali je dosta bila kažnjavana sa penala jer je naš sastav brzo iskoristio bonus. Da iz minusa i egala pređemo u plus pobrinuo se Zoran Erceg koji je u poslednjim trenucima 3. četvrtine zazidao Kinga i poentirao uz faul iz veoma teške pozicije. Dodatno bacanje je promašio tako da je ostalo 50 – 48.

Određene naznake bolje timske igre naše reprezentacije videle su se u trenucima kada se gradila prednost od 56 – 50. Kuzmić je poentirao zakucavanjem, a zatim je i pogodio poludistancu što nas je značajno približilo pobedi. Međutim, u tim momentima desili su se brojni defanzivni propusti: najpre nismo zatvorili defanzivni skok ( veliki treneri kažu da ko ne zatvori defanzivni skok gotovo uvek gubi utakmicu ), a onda su naši bekovi delovali pogubljeno pri branjenu Šafarcika na liniji za 3 poena. Najbolji nemački šuter za 3 u bekovskoj liniji je po pravilu ostajao sam nakon pucanja odbrane ( a recimo u postavi je bio i King tako da je naša odbrana morala da puca na njemu a ne na Šafarciku ). Zatim, i u ofanzivnom delu dogodili su se određeni propusti: šut Nedovića iz ne tako izgledne pozicije za 3 poena ( brzanje ), određena silovanja Teodosića i izgubljeno lutanje unutrašnje linije. Preokret u igri reprezentacije Srbije nastupa sa pogocima Bjelice za 3 sa 45 stepeni, kada je Teodosić uputio ekstra pas, kao i pogodak Ercega sa sredine za 3 poena koji je usledio nakon izvrsnog čitanja situacije od strane našeg krilnog centra.

Za kraj, Đorđevićeva i Bjelicina bravura nakon tajmauta je i prelomila meč. Fantastični potez Bjelice ga je još jednom svrstao u heroja dana. Pre tog poteza, naši momci su ponovo učinili dva osnovna defanzivna propusta: najpre nisu obezbedili defanzivni skok ( 2 puta!!! ) a zatim je Hajko Šafarcik ponovo pogodio za 3.

Vredna pobeda reprezentacije Srbije, a odlika velikih ekipa je da POBEĐUJU i kada ne igraju dobro.

Današnja igra pojedinaca u reprezentaciji Srbije, nije bila loša, ali igra kolektiva je bila ispod renomea vicešampiona sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.