Šakota: “Gazda kluba kada me je pritiskao da se vratim”

Srpski stručnjak govorio za “Blicsport” nakon osvajanja FIBA Lige Šampiona.

Foto: Al Jazeera Balkans

Dragan Šakota ponosan je na svoj klub i igrače.

“Mislim da smo zasluženo pobedili. Nije lako igrati turnir, dve utakmice u dva dana. Prvi meč smo odigrali pod tenzijom i pritiskom, trebalo je dobiti po svaku cenu, a videli ste kako je Monako odigrao. Dobro smo se pripremili za finale, odigrali možda još bolju utakmicu. U odličnoj atmosferi osvojili smo trofej koji ispisuje nove stranice istorije AEK-a, što mi je posebno drago. Dve titule u jednoj sezoni su retkost, sigurno da će to biti dosta dugo slavljeno. Ovo je sezona u kojoj je AEK osvojio i fudbalsku titulu, igra uskoro i finale Kupa, zbog čega je baš euforija u klubu.”

Gde ovaj trofej svrstavate u nizu svojih trofeja i velikih pobeda?

“Možda je ovaj uspeh najveći jer je bilo teško uopšte proći u grupi. Kada sam preuzeo ekipu u decembru, morali smo skoro sve da dobijemo da bismo prošli. Bilo je jako teških pobeda, šutom u poslednjoj sekundi. Plasman na fajnal for doneo je novu tenziju, naročito nakon što smo dobili domaćinstvo. Sve to ima svoju težinu. Finale je jedna utakmica, relativno se brzo dolazi do završnice, a ovo je teško, ne naravno kao Evroliga, ali dovoljno teško da smo morali da zapostavimo naše prvenstvo.”

Šta i kako dalje?

“Tri godine postoji napredak ekipe, uz neka lutanja, moralo je da se počinje od početka s novim predsednikom. Taktika će biti oslanjanje na grčke igrače, kombinaciju mladih i starijih. Uglavnom, ciljevi su uvek isti kada postoji šansa da se nešto osvoji. Svesni da smo uvek iza Panatinaikosa i Olimpijakosa, finansijski i po koncentraciji talenata. Treba dosta vremena da se dođe na njihov nivo.”

Očekujete li da vam se PAO pridruži u FIBA Ligi šampiona?

“Nisam toliko siguran. Ko zna da li su to neke strategije. Ipak, Dimitris je nepredvidiv, ali mislim da će preovladati želja mnogih da oni ipak igraju Evroligu.”

Uradili ste veliku stvar za FIBA organizacijom spektakla, na kojem bi mogao da vam pozavidi i Evroliga. Kako su zadovoljni u FIBA?

“Mislim da su prezadovoljni. Ne sećam se da sam negde video ovakvu organizaciju. Grci su jako sposobni u tim stvarima, toliko je ljudi bilo angažovano poslednjih desetak dana, svakodnevno su radili, pripremali. Dvorana uopšte nije izgledala kao obično. Objekat je bio potpuno prilagođen potrebama fajnal fora, sve je funkcionisalo savršeno. Mislim da je i njima dosta stalo do toga da AEK igra finale, kako bi dvorana bila puna. Bilo je preko 20.000 gledalaca, što je preko kapaciteta, ali to niko i ne gleda u ovakvim trenucima. Ovakva atmosfera se retko viđa. Mi i nemamo izbora, nemamo mogućnost da se kroz grčku ligu plasiramo u Evroligu, u kojoj dva kluba imaju zagarantovano mesto. Opredelili smo se za Ligu šampiona, prema njoj koncipiramo budžet, imali smo zacrtane ciljeve, jako smo želeli fajnal for, ali nismo očekivali pehar tako brzo.”

Vaš sin je kao kapiten digao šampionski trofej. Koliko je to njemu značilo?

“Sigurno puno. Dušan ima puno trofeja, 11 titula samo sa Panatinaikosom. Ovo je prvo takmičenje gde je on imao ulogu protagoniste. Bio sam zadovoljan njegovom jako dobrom igrom, bez treninga, jer je bio povređen. Gazda kluba kada me je pritiskao da se vratim rekao je da će Dušan da podigne dva trofeja ove godine. Ja sam se smejao, a ispostavilo se da je bio u pravu. Ne znam da li se tada šalio ili ne, ali znam da se na kraju radovao i za mene.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.