Ristić: ”Želim da igram u NBA, to je moj san”

Srpski centar je razgovarao za sajt ”Eurohoops”.

Foto: Arizona Daily Star

Dušan Ristić je nakon četiri provedene godine na Arizoni završio svoju koledž karijeru i vreme je da se okrene profesionalnoj košarci. U seniorskoj sezoni je beležio 12 poena i 7 skokova po meču.

Ipak, karijeru nije završio na najlepši način jer su Vajldketsi svojim navijačima pripredili neprijatno iznenađenje i izgubili u prvoj rundi martovskog ludila od Bafala:

”Sezona se nije završila kao što smo zamišljali i pored velikih očekivanja. Ipak, uspeli smo da osvojimo titule u regularnom delu Pek 12 konferencije i Pek 12 konferencijski turnir. Jedna loša utakmica i sezona je završena, to je ono što čini koledž košarku posebnom”.

Arizona je uspela da odbrani titule u Pek 12 konferenciji:

”Neverovatan osećaj. Mnogo ljudi u Evropi ne obraćaju previše pažnje na to, ali ovde je to velika stvar. Teško je osvojiti i odbraniti obe titule u konferenciji, a to je nešto što je ovaj tim uspeo da uradi”.

Foto: Arizona Daily Star

Na pitanje šta će najviše pamtiti kao igrač Arizone Dušan je odgovorio:

”Teško je izabrati jedan trenutak pošto sam imao puno sjajnih momenata na univerzitetu. Ako moram da izaberem jedan onda to neka bude utakmica protiv Jute, kada sam postigao trojku i doneo nam prednost na minut do kraja meča. Dvorana je eksplodirala, a ja sam imao nalet adrenalina kao nikad u životu”.

Ristić je postao igrač sa najviše pobeda u istoriji Arizone:

”Osećao sam se neverovatno. Velika je privilegija i čast postići bilo kakav rekord na ovakvom univerzitetu”.

Srpskom centru je svake sezone rasla minutaža i uloga:

”U modernoj košarci je vrlo bitno da budete svestrani i da ste u stanju da se prilagođavate raznim tipovima utakmice, trenerima i njihovim shvatanjima igre. Jedan od mojih glavnih ciljeva je da napredujem u svim segmentima svoje igre, dok u isto vreme radim na svom telu i fizičkoj snazi. Ključ igranja profesionalne košarke je da imate profesionalni pristup sve vreme, i to je nešto na šta ću posebno obratiti pažnju u budućnosti”.

Foto: Arizona Daily Star

Odigrao je četiri godine NCAA košarke i vreme je da postane profesionalac:

”Želim da odem u NBA, to je moj san, i da potpišem profesionalni ugovor sa bilo kojim NBA timom. Narednih par meseci će odrediti da li ću uspeti da postignem to ili ne. Kako god, moj cilj je da igram košarku koliko god mogu i da uživam igrajući je”.

Novosađanin je blizu dobijanja diplome. Upitan je šta bi preporučio ostalim Evropljanima koji idu u Ameriku da se bave sportom:

”Obrazovanje je jako bitno jer je karijera profesionalnog košarkaša kratka i život se nastavlja kada se okonča karijera. Preporučujem svim igračima koji žele da dođu u SAD da igraju košarku da ne zapostavljaju obrazovanje”.

Ove sezone je imao priliku da igra zajedno sa Diandre Ejtonom. Šta njega čini tako posebnim?

”Sve. Njegovo telo, snaga, veština, inteligencija”.

Dončić ili Ejton kao prvi pik?

”Obojica su fantastični igrači i budući NBA ol-starovi, ali pošto sam igrao sa Ejtonom moram da izaberem njega. Pokazao je šta može ove sezone, dok nisam imao priliku da igram i treniram sa ili protiv Luke”.

Foto: Arizona Daily Star

Bivši član Zvezde prati Evroligu:

Da, gledam, mada dosta manje nego kad sam bio u Evropi. Košarkaške i fakultetske obaveze mi ne ostavljaju mnogo slobodnog vremena, naročito u vreme kada se igra Evroliga, ali uvek pogledam rezultate, ako ništa drugo.

Moja prognoza za fajnal-for je CSKA, Fenerbahče, Real Madrid i Žalgiris”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.