Ristić: Mislim da ću igranjem u Evropi napraviti korake unapred

Mladi centar sa univerziteta Arizona dao intervju za ‘Baketballsphere’.

Foto: ArizonaDailyStar

Iako su mnogi očekivali da će Dušan Ristić zaigrati ponovo sa Deandre Ejtonom, ovaj put za Finiks Sanse u letnjoj ligi, mladi centar se odlučio da se odazove pozivu selektora reprezentacije Srbije i zameni dres nekog NBA tima sa nacionalnim dresom.

“S obzirom na to da sam po završetku fakulteta rekao da mi je sledeća profesionalna želja da se oprobam u NBA, možda nekome moja sadašnja odluka zvuči čudno, jer i samo igranje na Letnjoj ligi može da bude korak bliže najkvalitetnijem takmičenju na svetu. Pre drafta razgovarao sam sa Jocom Antonićem, pomoćnikom u nacionalnom timu, koji mi je izneo stav stručnog štaba da budem na okupljanju reprezentacije koju očekuju pripreme u drugoj polovini jula i početkom avgusta. Taj poziv me je privukao blizu ostvarenja dečačkog sna. Izuzetno počastvovan, ujedno i otvoren, rekao sam da je plan da, ako budem draftovan, odigram Letnju ligu i eventualno zakasnim na pripreme koji dan, ali i da ću uraditi sve što je do mene da dođem što pre. Oni su me potpuno razumeli. Pošto nisam draftovan, bez obzira na interesovanje timova da dođem u Las Vegas, sa moralne strane ipak nemam dilemu da, od početka, 15. jula, budem s nacionalnim timom. Ukratko, ne želim da pogazim reč datu stručnom štabu reprezentacije Srbije.”

Da li to znači da je NBA priča završena, pre nego što je i počela?

“Zavisi iz kog ugla gledate. Već sam rekao koji je plan bio. Nije se ostvario. Idemo dalje.”

Pominjana je mogućnost da preko Razvojne lige, sledeće sezone uđete u NBA.

“NBA timovi su me pitali da li bih želeo, ako ponude, da igram u Razvojnoj ligi. Potvrdan odgovor bi mi uvećao šanse za izbor na draftu. Verovatno bi moje ime i bilo u 60 prozvanih igrača. Takođe su mi ponudili da dođem na predsezonski kamp u oktobru. Ja sam se ipak odlučio za drugi put, da se vratim u Evropu. Možda izgleda dalji, ali mislim da je jedini logičan. Imaću priliku da tokom priprema reprezentacije radim sa stručnjakom koji je, osim što je kao igrač postigao gotovo sve što je mogao, postao prvi selektor na planeti koji je, posle dugog niza godina, izgradio put do tri medalje sa sve tri, za nas Evropljane, najveće košarkaške smotre: Svetskog kupa, Olimpijskih igara i Evrobasketa. I to u samo četiri godine. Malo li je?”

Da li ste i klupsku karijeru usmerili ka Evropi?

“Da, nemam šta da krijem. Opet znam da će mnogima biti čudno, jer je Stari kontinent dalje od NBA. Ali, s druge strane, mislim da ću igranjem upravo u Evropi napraviti korake unapred. Ako se sećate, kada sam se odlučio za koledž, bilo je nedoumica da li ću napredovati. Lični učinak i rezultati fakulteta jasno oslikavaju koliko sam uspeo u tome.”

Pre nekoliko dana primili ste priznanje, „Tom Hensen“, koje dodeljuje Pac-12 samo jednom studentu godišnje sa svakog fakulteta iz konferencije za izuzetna ostvarenja u sportu, školi i u polju liderstva.

“Nisam imao sreće da postanem prvi Srbin sa NCAA šampionskim prstenom, ali izuzetno sam ponosan na sve što sam ostvario u Arizoni, ne samo kao košarkaš, nego i osoba. Srećan sam što posle četiri divne godine provedene na Arizoni, uz „moj“ Novi Sad, mogu da kažem da imam i veliki američki dom – Tuson.”

Koji će biti sledeći dom u Evropi?

“Videćemo. Svestan sam da mnogi nisu imali prilike da me gledaju uživo, pogotovo ne dok sam igrao u NCAA. Postoje ponude, ali nikad nisam donosio odluke „preko noći“, niti sam se vodio novcem, već pruženim šansama, od mlađih kategorija Crvene zvezde, do Arizone…”

Leave a Reply

Your email address will not be published.