NCAA : Wild, wild west

Martovsko ludilo počinje. Najbolji NCAA timovi će i ovog marta pokušati da se domognu NCAA krune. Kada se govori o Martovskom ludilu, svaka priča o favoritima je izlišna. Oni jednostavno ne postoje. Međutim, sledeći Univerziteti, stacionirani na zapadu ili srednjem zapadu, se ističu po kvalitetu i šansama za pobedu.

Univerzitet Kentaki

Košarkaškim rečnikom Univerzitet Kentaki je napadački prilično limitirana ekipa. Međutim, nakon takvog uvoda sledi nešto neočekivano : Kentaki od ove sezone je jedna od najdominantnijih ekipa u NCAA istoriji.

Šta tim proslavljenog trenera Džona Kaliparija čini posebnim?

• odbrana
• odbrana
• odbrana
• nesebičnost i timska igra
• borba do kraja

Paklena odbrana Kentakija dozvoljava samo 53.4 poena po meču, a protivnike svodi na 35.1 % za 2, i 27 % za 3 poena. Lako prekidaju napade protivničkih timova i presecanjem lopte, sjajnom anticipacijom.

Posebnu snagu Kentakija predstavljaju „tornjevi“ Entoni Tauns, Dakari Džonson i Vili Koli Stajn koji su svi visoki po 213 cm i imaju ogroman raspon ruku. Kentaki iz te činjenice crpe i skoro 7 blokada po meču. Izuzetnu snagu na spoljnim pozicijama predstavljaju i blizanci Herison, koji su lišeni kreativnosti i izuzetnog šuta, ali koji poseduju i čvrstinu i osećaj da se podrede timu i podele svoje minute sa nadolazećim zvezdama Univerziteta.

Ukratko, Kentaki je veliki favorit za NCAA krunu. Ko želi da ga pobedi, mora u koledž okvirima da načini čudo. Delovi tog iznenađenja bili bi: koncentracija u toku celog meča, snažan presing, pametna igra i dobro ( ludo ) šutersko veče.

Teško, a da li i nemoguće?

2. Arizona

Trener Miler je odlično ukomponovao ovaj sastav Arizone. Uz iskusne koledž igrače Tarzevskog, Mekkonela i Ešlija dodao je izuzetno talentovanog beka Stenlija Džonsona koji i predvodi ekipu Arizone u nekoliko statističkih kategorija ( poeni, skokovi ). Startnu petorku zaokružuje pouzdani Holis – Džeferson.

U ekipi Arizone igra i bivši centar CZT Dušan Ristić, sa redukovanom minutažom. Ristić igra prosečno 9.1 minut po meču i ostvaruje učinak od 3.7 poena i 2.2 skoka po meču.

U prvim utakmicama oba Univerziteta su pokazala veliku snagu: Kentaki je savladao Hempton 79 – 56, dok je Arizona bila bolja od Teksas Sautern Univerziteta rezultatom 93 – 72.

Leave a Reply

Your email address will not be published.