NCAA: Titula je PLAVA

Košarkaši univerziteta Djuk savladali su Viskonsin Bedžerse u velikom NCAA finalu na stadionu Lukas Oil pred više od 73.000 gledalaca rezultatom 68 – 63.

Prvo poluvreme na Lukas Oil stadionu u Indijanapolisu donelo je pregršt uzbuđenja i dobrih poteza. Viskonsin i Djuk su na pauzu otišli rezultatski poravnati 31 – 31.

Opšti utisak je da je Viskonsin bolje finiširao poluvreme. Čini se da je trener Majk Križevski iznenadio svog kolegu na klupi Viskonsina Boa Rajana dozom agresivnosti sa kojom nastupaju njegovi igrači. To je posebno primetno kod Kvina Kuka i Džastisa Vinsloua. Sa druge strane, prvi šut na meču za Viskonsin bila je trojka Frenka Kaminskog čime je on pokazao Okaforu kako ga može uvek nadigrati šutem za 3 poena i poludistancom. Kaminski je dosta puta fintirao Okafora, ali potencijalni prvi pik je nekoliko puta uspešno zatvorio prodor. Sa druge strane Okafor je eksploatisao dominaciju u reketu, ali je i promašio nekoliko čistih zicera nakon pivota.

jsonline.com: Frank Kaminsky

jsonline.com: Frank Kaminsky

Primetna je i agresivnost Viskonsin Bedžersa na ofanzivnom skoku što je rezultiralo sa čak 11 poena iz drugog napada u prvih 20 minuta igre. Najbolji u tim situacijama je Sem Deker. Viskonsin šutira dosta slabije od Djuka u prvih 20 minuta : 12/31 naspram 13/26, ali za 3 poena šutira dobrih 4/11 i upravo ta činjenica, uz poene iz drugog napada, je Bedžersima obezbedila 31 – 31 na poluvremenu.

Najveću prednost je ostvario Djuk 23 – 17, ali se Viskonsin vratio u igru serijom 7 – 0 na krilima brutalne igre Frenka Kaminskog i u odbrani i u napadu.
Prvo poluvreme koledž finala nije donelo previše asistencija, a najbolji asistenti su Deker sa 2 uspešna dodavanja u Bedžersima, i Kvin Kuk koji je ostvario isti broj.
Problem za nastavak duela na Lukas Oil stadionu, na strani ekipe univerziteta Djuk mogu biti dve lične greške Džalila Okafora kao i Džastisa Vinsloua. Posebno se Okafor mora pripaziti penala jer je Kaminski veoma agresivan u prodoru kada ga pokriva Okafor. U Viskonsinu niko nema problema sa penalima nakon prvog poluvremena.

Drugo poluvreme otvoreno je u izuzetnom ritmu Viskonsina. Ekipa Bo Rajana stekla je sigurnost u igri i lako je branila napade Djuka. Prvi problem za trenera Križevskog je nastao kod 3. lične greške Okafora i kada je Viskonsin furioznom igrom stigao do 48 – 39. U tim momentima razigrao se Grejson Alen i agresijom u prodoru oznuđivao bacanja i 2+1.
Na kratko je odgovorio Viskonsin trojkom za 51 – 45, ali je Djuk ušao u ritam i došao do 51 – 50, a nakon novog vođstva Bedžersa od 54 – 50, i do 54 – 56. U ovim trenucima je Kaminskog pokrivao Amil Džeferson što je bio stalni mis meč. Okafor je prikovan za klupu zbog 4 lične greške. Sjajni Tajus Džons je pri rezultatu 58 – 56 za Viskonsin pogodio trojku u padu i doneo Djuku 59 – 58, na manje od 4 minuta do kraja. Djuk je onda bio u velikom naletu na krilima Tajusa Džonsa, dok je Viskonsin olako prokockao neke šuteve. Na 66 – 58, Kaminski pogađa trojku, a zatim i Hajes za 2. Međutim Tajus Džons je smiren sa linije penala a i Vinslou kupi autoritativno defanzivni skok. Titula NCAA šampiona je jako blizu Djuka. Na kraju 68 – 63 u finalu za legendarnog kouč Keja.

dukechronicle.com: Tyus Jones

dukechronicle.com: Tyus Jones

Najefikasniji u Blu Devilsima bili su Džouns sa 23 poena i Grejson Alen sa 16. Okafor i Vinslou su dodali 10 , odnosno 11 poena.
U Viskonsinu najbolji su bili Frenk Kaminski sa 21 poenom, Hajes je dodao 13, Deker 12, a Konig 10.
Novi šampion NCAA lige je ekipa Djuk Blu Devilsa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.