NBA: Toroto Reptors(4) – Vašington Vizards(5)

NBA plejof počinje za vikend i do juna ćemo gledati veliku borbu za titulu šampiona u najkvalitetnijoj košakaškoj ligi na svetu. Počinjemo sa predsavljanjem pojedinačnih mečeva prve runde duelom između jedinog neameričkog tima u ligi, Toronto Reptorsa, i tima iz prestonice Vašington Vizardsa.

Učinak u sezoni i način igre

Ekipa iz Toronta ima prednost domćeg terena u seriji na osnovu boljeg učinka u regularnom delu sezone. Počeli su sezonu u sličnom ritmu kako su završili prošlu. Sjajnom idividualnom igrom u napadu ali sa malo slabijom odbranom. Otvorili su sa skorom 24-7 a onda se Derozan povredio odbrana je postala još malo lošija i Reptorsi su bili u problemu. Ostatak sezone su završili skorom 25-26 i ostvarili jednu pobedu više nego prošle godine.

Toronto je šokirao ligu nakon što su trejdovali Rudi Geja prošle sezone. Bili su u top 10 timova u NBA po ofanzivnoj i defanzivnoj efikasnosti. Ofazivno su se ove sezone poboljšali čak i uz izostanak najboljeg poentera Derozana ali su defanzivno ovu sezonu završili u najgorih 10 po efikasnosti. Toronto igra netipičnu odbranu za NBA ligu. Igraju sa puno rotaicija i računaju na to da će čitati protivnički napad bolje nego što protivnici čitaju njihovu odbranu. Takva odbrana zahteva sinhronizaciju svih 5 igrača na terenu. Problem je što igrači koje Toronto ima nisu idealni za takav sistem. Kajl Louri i Džejms Džonson vole da ispadaju iz sistema da bi sekli lopte, a Grivis Vaskez i Lu Vilijams nemaju fizičke sposobnosti da efektno čuvaju protivničke bekove. Ovo veliki deo defanzivne igre prebacuje na igrače pod košem sa čime Valačiunas nema dovoljno iskustva da bi se izborio.

Ofanzivno u regularnom delu su u top 3 najbolje ekipe. Odmah iza LA Klipersa i Golden Stejt Voriorsa. Razlika je u tome što su ove druge dve ekipe i u top 3 po broju asistiranih koševa dok je Toronto tu u 3 najgora tima u ligi. Imaju dosta igrača koji fenomenalno rešavaju situacije 1 na 1. Louri i Derozan su među najboljima u ligi kod probijanja do koša ali tu su i Lu Vilijams i Jonas Valančiunas. Valančiunas pomaže saigračima odličnom Pik n Rol igrom ali i igrom na niskom postu na kojoj sve više radi. Vilijams je postao šesti igrač ekipe i sjajno probija do koša i tera protivnike da prave faulove. Ne asistiraju puno ali imaju pametnu selekciju šuta. Dosta šutiraju za 3 i direktno pored koša a ako to nije Demar Derozan izbegavaju duge dvojke.

Vašington je takođe imao sjajan početak sezone, otvorili su sa 19-6, ali su nastavili loše. Rendi Vitmen je predao ključeve igre Džon Volu i Vol je zaista igrao fenomenalno ove sezone. Odličan početak sezone Vašingtona je direktna posledica ovoga kao i sjajne igre od strane nekoliko neočekivanih veterana. Vizarsi imaju gubitnički skor posle ovog odličnog starta i u nastavku sezone imaju skor 27-30.

Ono što je Torontu veliki problem, odbrana, to je najveća prednost ekipe iz prestonice. Vašington ima top 5 odbranu. Vol je jedan od najbržih igrača u ligi i uz to ima jako duge ruke što mu omogućava da dobro čuva igrače 1 na 1 ali i da ulazi u linije dodavanja i seče lopte. Pirs, Nene i Gortat su izuzeno pametni igrači koji sjajno čitaju protivničku igru. Gortat posebno pravi dosta problema odličnom kretnjom na poziciji centra. Vitman je postavio dobar defanzivni sistem koji odlično koristi visinsku prednost Vašingtona u odnosu na ostale ekipe. Defanzivna igra malo pati na poziciji 3 zbog odlaska Arize i godina Pirsa.

Napadački su Vizardsi u ovelikom problemu. U prevelikom broju slučajeva ove sezone sve je zavisilo od Vola. Vitman koristi konzervativan sistem sa šutiranjem dosta dugih dvojki umesto trojki i tako guši igru svoje ekipe. Jednostavno nema dovoljno prostora za kvalitetan napad kada su svi nagurani unutar linije za 3 poena. Snalaze se u napadu zbog sjajnih pikova Nenea i Gortata i odličnog pregleda igre Džona Vola. Bredli Bil nije napravio skok u ovoj sezoni kakav se očekivao u čemu ga je omela i povreda zbog koje je porustio 19 mečeva. Veliki problem za ofanzivnu igru Vašingtona predstavlja i klupa. Nemaju klasičnog šestog igrača koji bi preuzeo teret u napadu nego sve zavisi od trenutnog raspoloženja Batlera, Hamfriza ili Sešnsa.

Ključne stavke i prognoza

Igra Pol Pirsa: Pirs će morati da odigra veliku ulogu u ovoj seriji ako Vašington želi da pobedi. Biće zadužen za organizaciju igre pored Vola i Bila kao i za odbranu protiv Patrika Patersona na poziciji 4 kada Toronto bude igrao sa stretch postavama.

Skok igra: Vašington je nadskočio Toronto u sva 3 meča koja su odigrali ove sezone. Toronto je pobedio na sa 3 meča ali im je skok igra Vizardsa pravila velike probleme. Pre svih Jonas Valančiunas će morati najviše da doprinese u ovom aspektu igre.

Domaći teren: Veoma je bitno za Toronto što su ostvarili prednost domaćeg terena. Vašington je znatno bolja ekipa kod kuće nego u gostima.

Prognoza: Zbog bolje klupe, trenera i stila igre prednost ide Reptorsima. Tim iz Toronta će verovatno pobediti u 6 ili 7 utakmica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.