NBA: Hjuston Rokets(2) – Dalas Maveriks(7)

NBA plejof počinje za vikend i do juna ćemo gledati veliku borbu za titulu šampiona u najkvalitetnijoj košakaškoj ligi na svetu. Nastavljamo sa predsavljanjem pojedinačnih mečeva prve runde duelom između borbenih Hjuston Roketsa i nepredvidivih Dalas Mevriksa.

Učinak u sezoni i način igre

Džejms Harden je pokazao koliko je velik igrač ove sezone. Nosio je ekipu razorenu povredama ne samo do plejofa već i do drugog mesta u konferenciji. Dvajt Hauard je presedeo pola sezone zbog povreda, Terens Džouns je odigrao samo 33 meča. Povrede su mučile i Patrika Beverlija koji je nedavno operisan i završio je sezonu. Trevor Ariza je jedini igrač koji je odigrao sve mečeve za Hjuston ove sezone. Roketsi su uprkos problemima ostvarili 56 pobeda i u poslednjem kolu osvojili drugu poziciju na Zapadu.

Veći deo sezone Roketsi su bili u top 5 ekipa u ligi po defanzivnoj efikasnosti. Na prvi pogled to deluje čudno s obzirom da to koliko je utakmica Hauard propustio. Hjuston ima visoko analitički pogled na košarku i prema tome baziraju i svoju defanzivnu šemu. Trude se da protivnicima oduzmu lake šuteve za tri poena i blizu koša. Najbolji su tim u ligi u branjenju linije za 3 poena. Protivnici šutiraju samo 32% za 3 protiv njih. Čak i Harden deluje zainteresovanje za odbranu ove sezone nego inače. Novajlije Ariza, Smit i Bruer su im omogućili da izdrže u ritmu defanzivno dok su bili pod udarom povreda.

Ofanzivno sve počinje od Hardena. Završilo se to njegovim poenima, direktnim asistencijama ili pasom koji vodi do bolje pozicije za saigrača. Harden je zaista fenomenalan ove sezone i glavni je kandidat za MVP nagradu uz Stefa Karija. Ove sezone postiže više poena, ima više skokova, asistencija i ukradenih lopti nego ikada u karijeri. Sjajno koristi telo i kretnju da se probije do koša i iznudi faulova. Šutira čak 10 slobodnih bacanja po meču što je najveća brojka u ligi. Njegova igra otvara dosta prostora za saigrače. Sedmorica saigrača Hardena ima dvocifren poenterski učinak. Analitički pristup Hjuston koristi i u napadu tako da najviše šutiraju u neposrednoj blizini koša ili za 3 poena.

Mevriksi su u jednom trenutku delovali kao najbolji ofanzivni tim u istoriji NBA košarke. Imali su i brojke koje su to potvrđivale pošto su postizali neverovatan broj poena po posedu. Zbog straha da vanserijski napad neće biti dovoljan u plejofu zbog užasne odbrane napravili su veliki trejd. Poslali su veći deo klupe i pika prve runde za Ražon Ronda. Poboljšali su defanzivu ali i pogoršali napad pošto timovi ne obraćaju pažnju na Ronda kada stoji van linije za 3 poena. Ostvarili su 50 pobeda što je za jednu više nego prošle godine.

Mevsi su i dalje dosta loši u odbrani. Previše u defanzivnoj igri zavisi od Tajsona Čendlera koji je u zalasku karijere. Čendler bi trebao da zatvori sve prilaze košu ali i da pokriva Dirkove nedostatke u odbrani a on to više ne može da radi toliko efektivno kao u sezoni kada je Dalas osvojio titulu šampiona. Takođe su jako loši u odbrani šuta za 3 poena. Timovi pogađaju 9 trojki po meču protiv njih što je najgori rezultat u ligi. Monta Elis ne može da sačuva nikoga a čak ni Čendler Parsons nije na posebno visokom defanzivnom nivou.

Napad im je vrlo dobar ali pitanje je koliko će u plejofu biti efikasni ako timovi ne budu uopšte obraćali pažnju na Ronda kada nema loptu. Trejdom za Ronda ostali su bez Brendona Rajta koji je bio ključni igrač druge postave. Sjajna ofanzivna igra druge postave je ono što je i napravilo od dalasa istorijski efikasnu ekipu. Dosta te igre je bilo zasnovano na Pik n Rolu upravo sa Rajtom koji sjajno napada koš bez lopte u ovim situacijama. Sada je ogromni deo ofanzivnog tereta na startnoj petorci. Čendler Parsons se muči sa povredom i na svoj rizik će nastupiti u prvoj utakmici serije. Dosta je bitno da on bude na dobrom nivou ofanzivno i da konstantno pokađa spolja.

Ključne stavke i prognoza

Šut za 3 poena: Ako Mevriksi nastave sa lošom odbranom šuta za 3 poena Hjuston će tu ostvariti veliku prednost. Ariza i Bruer su odlični šuteri za 3 poena iz kornera i sigurno će kažnjavati loše rotacije Dalasa.

Odbrana: Hjustonova odbrana je na odličnom nivou i sigurno da očekuju da mogu da zaustave Dalasov napad. Sa druge strane Dalas će morati da smisli način da zaustavi pre svega Hardena. Videćemo da li su smislili nešto novo za prvu rundu.

Treneri: Ovde Dalas ima popriličnu prednost u obliku Rika Karlslija koji je poznat kao trener koji se vrlo dobro adaptira na protivnika sa kojim igra. Prošle godine u prvoj rundi Dalas je napravio velike problema budućem šampionu sa slabijim timom od ovog koji trenutno poseduje.

Prognoza: Prednost ide Hjustonu zbog Dalasove loše odbrane i fenomenalnog Hardena. Rakete verovatno pobeđuju u 6 mečeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.