NBA: Čikago Buls(3) – Milvoki Baks(6)

NBA plejof počinje za vikend i do juna ćemo gledati veliku borbu za titulu šampiona u najkvalitetnijoj košakaškoj ligi na svetu.

Nastavljamo sa predsavljanjem pojedinačnih mečeva prve runde duelom između sjajnih Čikago Bulsa i jednog od najvećih iznenađenja sezone Milvoki Baksa.

Učinak u sezoni i način igre

Čikago se borio sa povredama kroz celu sezonu. Samo rezervisti Eron Bruks i Nikola Mirotić su odigrali sve mečeve regularnog dela. Uprkos tim povredama Čikago je imao dobru sezonu i završio je sa 50 pobeda. Gasol je odigrao najbolju sezonu još od kada su se Lejkersi borili za titulu. Batler je iskočio kao jedan od nosilaca ofanzivne igre. Mirotić je odigrao sjajnu završnicu prvenstva kada je dobio više prostora. Ono što može da raduje navijače Bulsa jeste da su relativno zdravi pred plejof. Samo Hajnrih neće igrati u prvom meču.

Defanzivna šema Toma Tibodoa je jedna od najkopiranijih u današnjem NBA. To je konzervativni način odbrane u kojem nema mnogo preuzimanja i rotacija. Igrač koji brani kreatora iz Pik n Rola treba da stoji između igrača koji dolazi da postavi pik i onog sa loptom. Na taj način Bulsi pokušavaju da onemoguće protivničku Pik n Rol igru i razbiju koncepciju. Bitna stavka u ovoj šemi su pokretni i pametni visoki igrači koje Tibs i ima. Odbrana je malo slabija nego prošlih sezona zbog novajlija koji su došli uglavnom da poboljšaju kvalitet u napadu. Opet po defanzivnoj metrici Čikago je u top 10 timova u ligi. Odbrana bi verovatno bila i bolja da nije konstantnih problema sa povredama.

Napadački Čikago je jači nego prethodnih nekoliko godina. Dve godine odsustva Derika Rouza su doveli do razvoja ofanzivne igre kod ostalih igrača Bulsa. Noa je postao još bolji dodavač i sekundarni plejmejker ekipe sa visokog i niskog posta. Džimi Batler je eksplodirao ove sezone i postao jedan od najboljih bekova u ligi. Postiže 20 poena u proseku uz vrlo dobar šut za 3. Nikola Mirotić je prosto eksplodirao u martu. Igrač je sa najvećim brojem postignutih poena u četvrtoj četvrtini tog meseca. Doveden je Paul Gasol koji igra sjajno i u proseku ima dabl dabl učinak. Na sve to dodajmo i Rouza koji je odstranio deo meniskusa i vratio se tačno pred plejof. Rouz nije na istom nivou kao pre serije povreda ali je i dalje igrač koji može da reši meč sa nekoliko poteza.

Milvoki je na leto dobio novog trenera. Džejson Kid je postao novi trener ekipe nakon neuspelog pokušaja da preuzme veću kontrolu u Bruklinu. Baksi su zaigrali neverovatno ove sezone i uspeli da završe sezonu sa 50% učinka uprkos velikim problemima. Džabari Parker je pkidao prednje ukrštene ligamente na levom kolenu i završio sezonu kada je bio glavni kandidat za nagradu za rukija sezone. Leri Sanders koji je trebao da bude budući centar franšize pao je na testu za THC i odlučio da završi karijeru i posveti se borbi protiv depresije. Džejson Kid je trejdovao najboljeg igrača Brednona Najta na trejd dedlajnu da bi doveo Majkl Karter-Vilijamsa(koji neodoljivo podseća na Kida sa početka karijere) kao i Plamlija i Enisa.

Najveći napredak u odnosu na predhodnu sezonu Milvoki je ostvario u odbrani. Kid je uveo sistem sa puno trčanja i rotacija koji će maksimalno istaći fizičke sposobnosti njegove mlade ekipe. Janis Antetokoumpo, Kris Midlton, Džabari Parker, Džon Henson i Karter-Vilijams su igrači sa velikim rasponom ruku koji mogu da pokriju više pozicija. Baksi su pravili ogromne probleme protivničkim timovima atletskim sposobnostima i ovim stilom odbrane. Ove sezone imaju drugu najbolju odbranu u ligi nakon što su prošle bili među najgorim ekipama na toj strani terena. Čak i veterani kao Zaza Pačulija i Džered Dadli su se odlično uklopili u ovaj defanzivni sistem. Milvoki je ekipa sa navjiše ukradenih lopi po meču u ligi.

Igru u napadu Baksa navećim delom nosili su Brendon Najt i Džabari Parker. Nakon povrede Parkera i trejda Najta tu ulogu su preuzeli Karter-Vilijams i Midlton. Karter-Vilijams je katastrofalan šuter i zbog toga napad Milvokija pada u efikasnosti nakon trejda. Midlton sa druge strane šutira 40% za tri i ima puno povrenje Kida da preuzme veću odgovornost u napadu. Tu je i Grik Frik kako ga komentatori u Americi nazivaju čiji je eksperiment sa šutiranjem trojki prekinut zbog očajnih rezultata. Mladi Grk ipak se snalazi u napadu koristeći visinu i duge ruke. Ofanzivno pomažu i O Džej Mejo i Ersan Iljasova. Baksi su najgora ofanzivna ekipa koja je ušla u plejof ove sezone.

Ključne stavke i prognoza

Napadačka igra: Obe ekipe igraju dobru obranu tako da će ofanzivna igra presuditi. Bulsi deluju kao tim koji ima znatno više mogućnosti u ofanzivi od Milvokija.

Skok igra: Baksi su skakački ispod prosečna ekipa dok je Čikago jedna od najboljih ekipa u ligi kako u ukupnim skokovima tako i u ofanzivnim skokovima. Ovo bi moglo da donese veliku prednost Bulsima u poenima iz drugog napada.

Antetokoumpo protiv Mirotića: Zanimljiv duel između dva Evropska igrača koji su na različite načine stigli do NBA lige. Iskustvo i lukavstvo Mirotića protiv atletski zapanjujućeg Antetokoumpa.

Prognoza: Bulsi su dosta kvalitetniji i iskusniji tim uz prednost domaćeg terena biće ovo kratka serija. Bulsi pobeđuju u 4 ili 5 mečeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.