Na radaru: Gal Mekel

Najskuplje pojačanje Crvene Zvezde za narednu sezonu nastupa na Eurobasketu za reprezentaciju Izraela. Izraelci su otvorili prvenstvo skorom 2:0, a Gal Mekel je jedan od najzaslužnijih za to. Kratak osvrt na njegov učinak u ova dva meča.

Gal Mekel vs Russia

eurobasket2015.org

Izrael – Rusija 76:73 Mekel 33 min, 13p, 3a, 3s, 2iz, 1ul, 4/6 za 2, 0/2 za 3, 5/6 za 1

Mekel je odigrao dobar meč u preokretu Izraela protiv selekcije Rusije. Nakon slabog starta svoje ekipe uspeo je da probije led finim flouterom. Rusija je u prvom poluvremenu dominirala unutrašnjom igrom, Mekel se nekoliko puta nije dobro snašao u rotacijama pri pik n rol igri protivnika. U trećoj četvrtini, u kojoj je Izrael napravio preokret, Mekel nije igrao glavnu ulogu u napadu. Elijahu i Kaspi su preuzeli ulogu poentera, dok je Mekel dosta čvrstom odbranom stavljao pritisak na protivničke bekove. U poslednjoj deonici Mekel sjajno otvara tranziciju koju Elijahu završava lakim poenima i koja Izraelu donosi dvocifremu prednost. Ruska reprezentacija se vratila u igru u finišu meča, prišli su na samo 1 poen razlike trojkom Kvostova na minut pre kraja meča. Mekel tada iz solo akcije odgovara dugom dvojkom iz step back šuta koja nakon ukradene lopte Elijahua stavlja tačku na meč.

Izrael – Finska 79:66 Mekel 29min, 14p, 5a, 2s, 5/9 za 2, 0/1 za 3, 4/4 za 1

Izraelski plejmejker je odigrao još jedan vrlo dobar meč. Sjajno je kontrolisao igru u tranziciji svoje ekipe, bilo da je zavšavao sam ili sjajnim pasevima omogućavao lake poene saigračima. Lako je izlazio na kraj sa direktnim čuvarima (Salin i Koivisto) i izbacivao ih ili prvim korakom ili driblingom ili snagom.

Dva puta je završio uz kontakt protivničkih igrača i dobio 2+1. Takođe je ponovo prikazao odličan flouter u finišu meča i tako definitivno srušio sve nade Finaca u iznenađenje. Što se tiče defanzive, Izrael je pametnom odbranom pika limitirao igru Koponena čega je Mekel bio veliki deo.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.