Mir u glavi – vatra u srcu

Reprezentacija Srbije pobedila je na otvaranju EP 2015. godine velikog rivala Španiju sa 80 – 70 i tako uspešno započela put ka medalji!

Reprezentativci Srbije su odlično otvorili susret, u prvih nekoliko minuta nisu dozvoljavali Španiji da poentira. Nakon početka 5 – 0 Srbije, Španije se probudila i prvu deonicu rešila u svoju korist sa čak + 10 ( 21 – 11 ). U tom periodu konci igre reprezentacije naše zemlje su bili suviše labavi, i naši igrači nisu posedovali mirnoću potrebnu za ovakav nivo utakmice. Selektor Đorđević je, nakon neke sporne odluke faula nad Rudijem Fernandezom oštro protestvovao i dobio tehničku grešku. Pored toga, centar reprezentacije Srbije Miroslav Rauljica nije mogao da pronađe svoj učinak u napadu, a bio je i veoma slab u odbrani. Određena letargija u igri reprezentacije Srbije bila je prisutna sve do poslednjih 4 minuta prvog poluvremena kada je približavanje doneo Nemanja Nedović serijom sjajnih šuteva za 3 i za 2. Na poluvreme je reprezentacija Španije ponela samo + 2 ( 36 – 34 ).

mondo.rs Foto : AP/Axel Schmidt

mondo.rs
Foto : AP/Axel Schmidt

U drugom poluvremenu, igra naših reprezentativaca je bila veoma kvalitetna i znatno čvršća u odnosu na prvi period. Rapsodiju u igri, a to se odmah osetilo i na rezultatu, doneli su pogođeni šutevi sa distance kao i slabiji intenzitet odbrane Španije. Erceg je fantastično koristio svoje komparativne prednosti, a i svi drugi igrači na parketu su donosili značajan doprinos. U poslednju deonicu reprezentacija Srbije ponela je + 10. Da sve nije gotovo, pobrinuo se NBA star Pau Gasol koji je svojom odličnom igrom primicao košarkaše selektora Skariola. Možda i jedan od najbitnijih momenata se desio nakon izgubljene lopte ( pod faulom koji nije dosuđen ) Nemanje Bjelice kada su Španci dobili blokadu Teodosića na samom obruču.

Opšti utisak je da je Bjelica odigrao fantastičan meč, a pogocima sa distance , prodorima, IQ i pokretima neodoljivo je podsetio na velikog Dejana Bodirogu.

Preloman momenat meča je reakcija selektora Đorđevića, da u momentima simultanke Gasola na 71 – 69 uvede u igru granitnog defanzivca Kuzmića koji je zaustavio proukciju Španaca sa niskog posta. Zatim su usledile i dve trojke reprezentacije Srbije, a na kraju i ukradena lopta. Velika pobeda ulepšana je dvocifrenom razlikom na kraju susreta: 80 – 70.

Najefikasniji igrači u reprezentaciji Srbije bili su Bjelica sa 24 poena i 10 skokova ( doktorski ) i Nemanja Nedović sa 14 poena. Standardan je bio i Teodosić sa 12 poena. U reprezentaciji Španije najbolji je bio Gasol sa 16 poena.

Reč – dve o suđenju:

Sudije nisu bile na nivou ovako kvalitetnog susreta, i prelako su podlegale pritisku španskih zvezda, kao i selektora Skariola. Najčešće 50 – 50 situacije dobijala je Španija, a u nekim slučajevima nisu suđeni ni jaki faulovi ( Hernangomez na Ercegu npr, i još 5-6 situacija ).

Leave a Reply

Your email address will not be published.