March Madness: Vilanova je ponovo šampion!

Vilanova je po drugi put u tri sezone najbolji tim koledž košarke.

Foto: Bein

Tim Džeja Rajta je bio ubedljiv u finalu i slavio rezultatom 79:62 (37:28, 42:34). Mičigen je odigrao dobro prvo poluvreme, ali nisu imali dovoljno napadačkog talenta da isprate ritam Vajldketsa, koji su osvojili treću titulu u istoriji, a drugu u samo tri godine.

Vulverinsi su bolje otvorili meč, igrali sjajnu odbranu i na krilima te odbrane došli do prednosti od 21:14. Dosta su se mučili Vajldketsi u napadu, do ulaska Donte Divićenca, koji je odmah po ulasku uzeo stvar u svoje ruke i počeo da vraća Novu u egal. Mo Vagner je bio sjajan na otvaranju meča, postigao 9 poena, ali nakon toga je potpuno zaustavljen, a Vilanova je trojkom Bransona otišla na poluvreme sa +9 (37:28).

Foto: Ideastream

Nastavila je Nova sa boljom igrom i početkom drugog dela, otišli su i na +18 nakon dobrih poteza Erika Paskala i Mikela Bridžisa. Mičigen se ”šunjao” oko 10 poena minusa, ali je uvek neka trojka Vajldketsa ubijala svaku nadu Vulverinsa da se mogu vratiti u meč. Divićenco je nastavio da zatrpava koš protivnika, a pridružio mu se i Mikel Bridžis, pa nije bilo ništa od neke neizvesne završnice, kakve su se uglavnom igrale poslednjih godina u finalima.

Divićenco je meč završio sa 31 poenom. To je drugi najbolji učinak u istoriji finalnih susreta, a najbolji sa klupe. Šutirao je 10/15 iz igre i 5/7 trojke. Bridžis je dodao 19 poena i njih dvojica su bili jedini dvocifreni u Vilanovi. Abdur-Rahman je ubacio 23 za tim Džona Bilajna, Vagner 16 uz 7 skokova, a Simspon 10.

Foto: USA Today

Vilanova je tako zaokružila fenomenalnu sezonu i fenomenalan fajnal-for. Pored individualnog učinka Divićenca, Nova je u polufinalu postavila rekord sa najviše ubačenih trojki na jednom meču fajnal-fora (18), a u finalu su uspeli da ubace još 10, pa su sa 28 trojki postavili rekord sa najviše ubačenih trojki na jednom fajnal-foru.

Druga titula za Džeja Rajta, a drugu titulu su osvojili i Fil But, Džejlen Branson i Mikel Bridžis.

VILANOVA – MIČIGEN 79:62 (38:27, 42:34)

Vilanova: Paskal 6 (8sk), Spelman 8 (11sk), Bridžis 19, Branson 9, But 2, Divićenco 31, Gilespi 4

Mičigen: Vagner 16, Metjus 6, Simpson 10, Abdur-Rahman 23, Teski 2, Pul 3, Votson 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.