Maljković: “Kokoškovu želim svu sreću, da ga služi zdravlje, a ostalo će sam da uradi”

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije u intervjuu koji je dao za “Blicsport” govorio o Igoru Kokoškovu, srpskim trenerima i ostalom.

Foto: N1

Boža Maljković jedan je od najzaslužnijih što je Igor Kokoškov uopšte seo na klupu Slovenije i sigurno da je titulom na Evropskom prvenstvu pokazao svima o kakvom se treneru radi.

“Raša Nesterović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije, došao je u Beograd s idejama za novog selektora. Na ulazu u moju zgradu, sećam se kao juče, rekao sam mu da uzme Kokoškova. I desilo se da se to pozlatilo. Za titulu Slovenije su najzaslužniji igrači i Kokoškov. Glasao sam za njega jer sam video dok je predvodio Gruziju da me malo podsetio na moje dane u Limožu. Prvo, počeo je da radi neke trenerske trikove, igrači su mu bezgranično verovali, i mladi i stariji… Drugo, i u Finiksu je takođe dobro radio, a treće, u Sloveniji, sa glavnim igračem Evrope Goranom Dragićem, pre svega sjajnim čovekom i košarkašem istoga sjaja, imao je fenomenalan odnos. I s njim i s njegovim bratom Zoranom, što je veoma bitno.”

Maljković, koji je osvojio četiri titule prvaka Evrope, dve sa Jugoplastikom i po jednu sa Limožom i Panatinaikosom, veoma je ponosan na mladog kolegu zbog istorijske šanse koja mu je ukazana u Finiksu.

“Najveće zasluge za to ima sam Igor Kokoškov koji je svojim pasioniranim i pregalačkim radom na svim mestima gde je bio naterao ljude iz NBA da o njemu razmišljaju kao kandidatu za trenera. Bio sam prisutan kad je trenirao Gruziju, kad je bio asistent u Finiksu, jedini čovek tamo, a Igor će znati o čemu govorim, koji je super profesionalno obavljao svoj posao bio je Kokoškov. Perfektno! I dali su mu poverenje. Po meni, vrlo značajna uloga je i Željka Obradovića kome je bio pomoćnik u reprezentaciji Srbije i Crne Gore na Evropskom prvenstvu 2005. To su velike Željkove zasluge, jer ga je izvukao na veliku scenu iz mraka. Kokoškovu želim svu sreću, da ga služi zdravlje, a ostalo će sam da uradi.”

Trofejni stručnjak veruje da su Evropska košarka i njeni treneri konačno prepoznati van starog kontinenta.

“Veliko priznanje, najveće. Siguran sam, a to tvrdim 20 godina, da je u Evropi bilo trenera od kojih su Amerikanci mogli da uče. I još na seminaru u Podgorici sam govorio da će Ameri jednog dana da igraju zonu! Svi su mi se smejali zbog toga, a sad je igraju.”

Sada već bivši trener ponosan je na svoje kolege iz Srbije.

“Drago mi je kad jedan naš trener dobije takvu šansu. Mnogo mi je žao što Saša Obradović nije uzeo Evrokup, baš sam propatio zbog toga. Želim sreću Draganu Šakoti da zajedno sa sinom dođe do velikog trofeja FIBA Lige šampiona. I, naravno, Željku Obradoviću na beogradskom fajnal foru Evrolige. To su moje želje.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.