Makabi slavio u Novgorodu u penal završnici

Najefikasniji u pobedi Makabija nad Novgorodom od 87:83 bili su Ročesti sa 17 i Onuaku sa 15 poena, a odlično skakačko veče imao Mbakve sa 14 uhvaćenih lopti. Poraženu ekipu je predvodio Hvostov sa 14 poena i 10 asistencija.

Vrlo brz ritam u prvoj četvrtini. Makabi je potencirao na brzom šutu za tri iz tranzicije, ali su iz 13 pokušaja ubacili 3 trojke. Na drugoj strani ekipa Novgoroda je nešto slabiju realizaciju šuta iz igre nadoknadila poenima iz ofanzivnog skoka, ali su sa više izgubljenih lopti dozvolili preokret Makabija posle 13:8 na sredini četvrtine, pa je prvi period okončan rezultatom 20:18 za izraelsku ekipu.

U drugoj četvrtini se nastavio visok tempo, brza i atraktivna košarka, sa dosta šuteva iz tranzicije za obe ekipe. Makabi je bolje počeo, sa agresivnijom i pokretnijom odbranom naterao igrače Novgoroda na promašaje spolja i odlepio se na 27:21. U napadu su koristili brzinu Ročestija u prodoru i njegovu sjajnu saradnju sa centarskom linijom. Onuaku je svojom dominantnom pojavom doneo poene pod košem, a odlično skakačko poluvreme imao je Obakve. Novgorod je uspeo sa trojkama da uhvati priključak, a do kraja četvrtine Hvostov tempira ritam u napadu  i razigrava saigrače asistencijama. Berzins je svojim poenima naslonio na dobar učinak Antonova u prvoj četvrtini, pa se Makabijeva prednost do poluvremena trojkom Štrebkova u poslednjim sekundama istopila na 43:45.

Foto: http://maccabi.co.il/

Foto: http://maccabi.co.il/

Sporiji ritam i niži kvalitet košarke u trećoj četvrtini. Obe ekipe pokušavaju da unutrašnju igru uspostave u napadu i brane u defanzivi. Viđeno je dosta faulova bez lopte na obe strane i loših izvođenja slobodnih bacanja. Ročesti je i dalje tempirao ritam napada Makabija, a Pnini doneo važne poene iz šuta. Na drugoj strani Hvostov je prvoj polovinu ovog perioda odlično sarađivao sa centrima i koristio njihove blokove da poentira. U završnici poeni za Novgorod stižu preko trojki Baburina, pa je ovaj period igre završen rezultatom 63:63.

Makabi je ponovo pokušao da uspostavi unutrašnju igru saradnjom Ročestija i Onuakua, ali kada su igrači Novgoroda uspeli da je zaustave podigli su razliku na 76:71. U napadu su koristili brzinu Hvostova i Baburina, a poene pod košem donosi odličnim utrčavanjima Kirdjakin. Trener Makabija je bio prinuđen da traži tajm-aut. U nastavku je Makabi napravio seriju 5:0, igrajući dobru odbranu i koristeći promašaje za tri poena Novgoroda, pa je trener ruskog tima zatražio tajm-aut. Posle pogođenih otvorenih šuteva za tri poena ušlo je se u neizvesnu penal završnicu. Devon Smit je pogodcima iz prodora i sa slobodnog bacanja doneo pobedu Makabiju, iskoristivši nesigurnost igrača Novgoroda sa penala.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.