Letonija slomila Tursku, Srbija prva!

Poslednja utakmica grupe D odigrana je izmedju Turske i Letonije. Ova utakmica je bila od velike važnosti i za reprezentaciju Srbije, koja je “navijala” za Letoniju u ovom susretu, jer bi pobeda Letonaca donela reprezentaciji Srbije lidersku poziciju u grupi. Trijumf, kao i pozicija broj 2 na tabeli pripala je reprezentaciji Letonije, rezultatom 89:79 (24:22, 23:16, 22:25, 20:16).


Letonija je snažno počela ovaj meč, serijom 6:0, medjutim Turska brzo odgovara kontra-serijom 8:2 koja je najviša izašla iz visokog presinga i opterećenja protivničkih plejmejkera. Veoma dinamična utakmica, lepo raspoloženi šuteri na obe strane, tako da i ne čudi čak 46 poena u prvoj četvrtini od čega je bilo 6 trojki iz ukupno 14 pokušaja. Tridesetpetogodišnji Janis Blums je osetio da ima vruću ruku i pogodio svoju novu trojku već na startu drugog dela utakmice. Upravo je Blums pokrenuo niz poena za Letonce, koju je Ufuk Saridža morao da seče tajm autom, pri rezultatu 31:24. Prišla je Turska na dva poseda razlike, zahvaljujući Guleru i Aldemiru, ali je Porzingis bio autor pet poena Letonije i naterao Saridžu na još jedan tajm aut. Veoma lepo je Bagackis koristio prostor u reketu koji mu je Saridža “ostavio” i Letonci su dobili veliki broj lakih poena preko Porzingisa, ali planove su pokvarili Osman i Mahmutoglu šutevima van linije 6.75 pa smo ušli u uzbudljivu završnicu prvog poluvremena, koje je pripalo Letoniji rezultatom 47:38.
Treći kvartal otvaraju dve trojke, jedna u režiji Meliha Mahmutoglua, a druga Kristapsa Porzingisa. Dugo nakon ovoga nismo videil poene iz igre, a monotoniju prekida upravo Porzingis, jednim “put bekom” nakon promašaja Davisa Bertansa, a odgovor na to imao je Džedi Osman svojom novom trojkom. Fantastična igra Letonije u završnici donela je novu dvocifrenu prednost, ali su Turci imali spreman odgovor i na to i pred početak poslednjeg kvartala prednost je bila jednocifrena, 69:63. Serija promašaja reprezentacije Letonije, prouzrokovala je još lakih poena za Vejseloglua i prednost od jednog poseda se nakon prve četvrtine ponovo mogla videti u “Ulker Sports Areni”. Kada je izgledalo da će Turska smoći snage za preokret, Letonija uspeva da iskoristi greške turskih bekova i ponovo dodje do dvocifrene prednosti, 82:72. Sigurnom igrom je Letonija došla do vrlo važnog trijumfa, izbegli su Španiju, a za Srbiju je ovo bilo bitno jer je izvojevana prva pozicija u grupi D.

Photo: FIBA

Letonija: Porzingis 28, Blums 17, Dav. Bertans 9, Dai. Bertans 8, Tima 5, Šmits 2, Janičenoks 0, Strelnieks 1, Škele 5, Grazulis 0, Pajners 8, Mejers 6.

Turska: Vejseloglu 4, Balbaj 2, Guler 7, Osman 24, Hersek 0, Erden 10, Mahmutoglu 19, Aldemir 5, Šanli 4, Korkmaz 0, Sipahi 4, Koksal 0.

Leave a Reply

Your email address will not be published.