KRK: Crno – Beli i Crveno – Beli

U polufinalnim utakmicama Kupa Radivoja Koraća sastaju se Partizan i Crvena Zvezda Telekom kao i ekipe Mega Leksa i Vršca.
Duel koji pobuđuje najveću pažnju je svakako duel dve najbolje srpske ekipe, a definitivno je velika šteta što upravo taj duel i ne odlučuje o trofeju zbog posebne motivacije i spektakla.

Partizan i CZT su imali drugačiji tok sezone do sada. CZT je formirala ekipu i pre početka sezone, zadržala je sve igrače koje je želela iz prošlogodišnjeg sastava a na njih nadogradila i kvalitetna pojačanja. Zvezdi je ta mogućnost selekcije i dopunjavanja omogućila izuzetan skor u ABA ligi ( 21-1 ), kao i plasman u TOP16 fazu sa drugog mesta u svojoj grupi. Određene zamerke navijača CZT mogle su se čuti po pitanju neangažovanja iskusnije četvorke pred nastavak evroligaškog takmičenja, međutim uprava je procenila, možda i uljuljkana drugim mestom, da je ekipa Zvezde konkurentna i u ovom sastavu. Partizan, sa druge strane, je letos kad se ekipa stvarala imao na svojim leđima egzistencijalne probleme, BAT tužbu koja je prerasla u blokadu, prodaju ili odlazak većine nosilaca igre počev od Bogdana Bogdanovića, Žofri Lovernja, Davisa Bertansa, ranije Tarensa Kinzija, u tom momentu i Saše Pavlovića kao i Dejana Muslija. Usled finansijske situacije, i do početka sezone nisu dovedena adekvatna pojačanja, te su se mogli pročitati naslovi u novinama o potencijalnom debaklu Crno – Belih u prvoj utakmici ABA lige protiv Solnoka. Građenje tima u hodu je po Partizan imalo negativnu posledicu ispadanja iz Evrokupa, kao i beleženje više poraza u ABA ligi od standarda na koji su Crno-Beli navikli javnost. Tim je u hodu građen i izgrađen, ali su ga uzdrmala i dva momenta: rastanak sa centrom Šalićem prvo, a zatim i odlazak centra Đorđa Gagića, taman kada se činilo da je Partizan oformio sastav.

Crvena Zvezda Telekom je tim koji je u solidnoj formi, koji u rukama i glavi ima jake utakmice u ovoj sezoni, a Partizan je tim, neporažen u 2015. godini, koji je vezao 10 uzastopnih pobeda.

Prednosti Crvene Zvezde Telekom

U košarci postoji izreka da je plejmejker duša svakog tima, a u engleskom jeziku izraz „ floor general “ koji se koristi za poziciju organizatora igre. Upravo na mestu pleja Zvezda ima značajnu prednost: njenom igrom diriguje sjajni Markus Vilijams, nekadašnji student Univerziteta Konektikat. Najskuplji igrač Zvezde je u nekoliko mečeva ove sezone briljirao, delio neverovatne asistencije, postizao izuzetno važne trojke. Svakako je Markus i veoma motivisan da razbije famu koja ga prati, da nije igrač za velike utakmice. Vidljivo je i da je u određenom padu forme, ali se sa takvim igračima nikada ne zna kada će ponovo zablistati.

Abaliga.com Boban Marjanovic (Photo: Crvena zvezda Telekom)

Abaliga.com
Boban Marjanovic (Photo: Crvena zvezda Telekom)

Druga velika prednost CZT je veliki broj podjednako kvalitetnih igrača, tzv. dužina klupe. Bolja popunjenost na pozicijama organizatora igre i centra je jasno vidljiva, dok je na drugim pozicijama Zvezda solidno popunjena. Čak i „ problematična“ pozicija krilnog centra poseduje dva odlična igrača: Mitrovića, mladog ali dokazanog, kao i Tejića koji je veliki potencijal. Poređenja radi Partizan u mnogim veoma uspešnim EL kampanjama nije mogao da računa na takvu pokrivenost najslabijeg dela tima. Druga je stvar što Tejiću zaista nedostaju minuti da bi ostvario sigurnost u igri, ali to je već pitanje za struku Zvezde.

Treću osetnu prednost CZT smo već pomenuli, a u pitanju je formiranje ekipe na vreme i uigravanje iste. Trener Radonjić je poznat kao izuzetan trener za uigravanje defanzive svog tima, što on svakako i u Zvezdi uspešno čini.

Četvrtu prednost Zvezde čini centarski tandem Marjanović – Cirbes. Marjanović je igrač koji je zaista veoma napredovao, ogromnog tela a mekane ruke, kojeg je trener Mega Leksa Dejan Milojević enormno unapredio. Radonjić mu je dao odličnu šansu i uradio glazuru. Cirbes , sam po sebi, i nije neka prednost ali u poređenju sa slabom pokrivenošću centra u Partizanu može biti važan šraf u igri.

Prednosti Partizana

Spoljna linija Partizana, pozicije beka i krila, su gotovo izvesno najkvalitetnije pokrivene pozicije u celoj ABA ligi. Kapiten Milosavljević, NBA igrač Saša Pavlović, slovenački reprezentativac Edo Murić kao i najbolji spot up šuter ABA lige Mihajlo Andrić su klasa za sebe. U nekim taktičkim varijantama i Milenko Tepić može biti bek, što daje dodatni kvalitet Partizanu. Međutim, takva varijanta se verovatno neće videti večeras jer Partizan još uvek nije doveo startnog pleja. Dodatnu snagu na ovim pozicijama predstavlja mladi Marinković.

Abaliga.com Milenko Tepic (Photo: Crvena zvezda Telekom)

Abaliga.com
Milenko Tepic (Photo: Crvena zvezda Telekom)

Druga prednost Partizana je faktor iskustva nosećih igrača, ne samo po godinama, nego i po osvojenim trofejima. Faktor Milan Mačvan se može navesti upravo ovde. Tehnička obučenost i smisao za igru koji poseduje, jasno, nema pandana u ekipi Zvezde, a pokrivanje i pozicije visokog plejmejkera mu daje dodatnu snagu. Ukoliko ga šut bude bolje služio, biće izuzetan faktor današnjeg meča.

Treća prednost Crno-Belih je što mladi igrači u tom dresu rapidno i vidljivo napreduju. Primeri iz ove sezone su Milutinov i Andrić, a mladi Marinković je gotovo čudo. Ovde se može ubrojiti i grk Janis Kuzeloglu, koji je slabo dobijao šansu, ali koji je vredno radio na treninzima te je i u tih nekoliko minuta koje je dobio pokazao neke kvalitete koji još od zlatnih generacija SFRJ košarke nisu viđeni na domaćim parketima.

Četvrta prednost Partizana je psihološka priprema, aura pobednika kao i trener Duško Vujošević koji iza svog imena ima 23 trofeja, epske mečeve, kao i finalne turnire Evrolige. Psihološka priprema i aura pobednika nisu merljive kategorije u potpunosti, te ih ne bi trebalo isticati.

Poslednje pitanje koje ovde ostaje da se razjasni je i pitanje da li će oba tima otkrivati sve karte na sto u ovom meču. Moje čvrsto ubeđenje je da neće, i da će dosta skrivanja biti sa obe strane. U neku ruku to je obezvređivanje Kupa Radivoja Koraća, ali za to svakako nisu krivi treneri oba rivala jer je kasnije ulog mnogo veći. Krivi su oni koji su srpsku košarku podredili ABA takmičenju i ušli u isto bez previše razmišljanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.