Koliko traje NBA utakmica?

Tajm-aut, pauze između četvrtina…

Foto: USAToday

Sigurno ste se često zapitali, koliko traje jedna NBA utakmica?

Nakon kraće analize, i uzorku na par utakmica ovogodišnjeg plej-ofa, evo i rezultata.

Utakmica koja je zakazana da zvanično počne na primer u 1č nakon ponoći, nikada ne počne u to vreme, obično to bude 1:12, dakle uvek nekih 10-ak minuta nakon zvaničnog početka. U tim minutima bude predstavljanje igrača, nakon toga ide nacionalna himna, kratko pozdravljanje igrača, i utakmica može da počne.

Postoji (nezvanični) podatak, da se u poslednjih 10-ak godina, nijedna NBA utakmica nije završila ispod 2 sata i 10 minuta, a bili smo svedoci mnogih utakmica gde je utakmica trajala samo par minuta kraće, ali nikad ispod toga. Tako da, ako počnete da gledate utakmicu koja počinje u 21.30č, budite sigurni da pre pola 12 sigurno nećete u krevet.

U proseku, svaka pauza u toku ”dužeg” tajm-auta traje oko nekih 3:05 minuta, dok je pauza onog ”kraćeg” (20s) do 1:25, u proseku.

Takođe ”sporni” detalj je što se tiče poluvremena, iako u pravilniku NBA lige jasno piše, da pauza u poluvremenu traje 15 minuta, to nikako nije slučaj, naročito kada prenos radi TNT, tada pauze traju i do 20 minuta, dok je situacija sa ostalima nešto bolja i tada pauze traju nekih 16 minuta u proseku.

Foto: Inpredictable.com

Na ovoj slici može se jasno videti da je sada situacija sa trajanjem utakmice nešto bolja nego što je to bio slučaj pre nekih 6-7 sezona. Kada su u pitanju utakmice koje se igraju bez produžetaka, one u prošloj sezoni traju oko 2 sata i 14 minuta u proseku, dok su u sezoni 2009/10 trajale oko 2 sata i 18 minuta.

U proseku, najduže traju poslednje četvrtine, nekih pola sata u proseku, što je i logično jer se tada najviše pregledaju situacije od strane sudija, vrši se najviše izmena, kao i traženja tajm-auta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.