Klasik, puno dobrih poteza, heroji i tragičari…

Košarkaši Španije savladali su reprezentaciju domaćina Francuske u Lilu rezultatom 80 – 75 i plasirali se u finale Evropskog prvenstva 2015. godine.

Avangardna utakmica, kakva je sigurno bila i ova večerašnja, zaslužuje i poseban način analiziranja i obrade bogatog košarkaškog materijala.

MVP:

 

Pau Gasol. Dovoljno je reći 40 poena!!! i 11 skokova. Dominacija koja u polufinalu EP nije viđena dugo. Brži, pametniji, precizniji od svojih čuvara. Imperator low post igre koji poseduje bogatstvo, retko viđeno, u napadačkom repertoaru.

eurobasket2015.org FIBA/Ciamillo-Castoria/Marchi

eurobasket2015.org
FIBA/Ciamillo-Castoria/Marchi

Tragičar(i):

 

Toni Parker – ni senka velikog Tonija. Previše siljenja i srljanja, malo pravog majstorskog razigravanja saigrača.

Nikolas Batum – od heroja do tragičara. Ovaj put je Nikolas Batum prevalio za ravno 5 minuta. Promašena ključna bacanja i izgubljena lopta za lake poene Gasola u kontri…dovoljno za poraz večeras.

Treneri:

 

Mnogo puta osporavani Serđo Skariolo dokazao je da je trener za velika dela. Bilo je i nekoliko ozbiljnih trenerskih propusta i sa njegove strane večeras, ali je uradio i jedan maestralan potez: pustio Rejesa da igra, a Nikolu Mirotića većinski držao na klupi u nekoliko ključnih delova utakmice. Malo koji trener bi se odlučio za tu kombinatoriku, ali čini se da je upravo ta izmena donela Skariolu i Španiji trijumf. Naravno, uz Gasola.

Vensan Kole – veliku grešku je napravio trener Francuske kada je insistirao da Gober prati Gasola i van reketa (da izlazi na njegovu poludistancu). Ta situacija se morala rešavati ili preuzimanjem ili stranom pomoći ukoliko Gasol probije. Kole se uporno držao Gobera, a to je dovelo do lakih ličnih grešaka sjajnog francuskog centra na prodorima Gasola. Dovoljno je reći da se Francuska raspala od 5. lične greške Gobera.

Potezi:

 

Španija

Igra Pau Gasola na niskom postu, kao i čitanje odbrane legendarnog Španca. Upečatljiv utisak ostavlja i neverovatna odbrana Rudi Fernandeza koji je najviše zaslužan za poremećeni protok lopte u napadu Francuske. Rudi je načinio i jednu grešku koja je mogla skupo da košta Špance – ušao je ležerno u branjenje Batuma kada je sjajni Nikolas pogodio trojku za produžetak. Zanimljiv utisak, majstorski, ostavio je i Ćaćo Rodrigez. Ćaćo danas nije bio umetnik kakav je obično, ali je pokazao energiju, brzinu i racionalnost. Bez njega Španija ne bi došla do pobede, makar se Gasol zaustavio i na 55 poena.

Francuska

Rudi Gober i njegove blokade na Pau Gasolu su sigurno slike koje ću najjasnije zapamtiti sa ovog susreta, što se Francuske tiče. Sledeći utisak je svakako Želabal. Da Želabal igra za klubove kao za svoju reprezentaciju, Mikael bi verovatno bio u top 5 najplaćenijih igrača u Evropi. Negativan utisak ću probati da iskažem u formi pitanja: da li je vreme dominacije Borisa Dijaoa i Toni Parkera prošlost ili je ovo samo jedan loš dan?

Sudije:

 

Sudijska trojka je dobro obavljala posao u većem delu susreta, ali je pred kraj regularnog toka, i većim delom produžetka bio izgubljen kriterijum…možda je to samo subjektivno mišljenje, ali čini se da su sudije pogrešile u sledećim odlučujućim momentima: Gasol gurnut u skoku pod košem Francuza; Gasol protiv Gobera za pobedu Španije – faul nad Gasolom; Gober protiv Gasola, 5. faul Gobera (da li je bio faul?); Parker protiv Rudija – ukradena Rudija (pod faulom).

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.