Kako je Bagatskis “nasankao” Zdovca…

Jure Zdovc, nekadašnji defanzivni kralj reprezentacije one moćne Jugoslavije, danas je pao na ozbiljnom trenerskom ispitu zvanom Eurobasket 2015.

Poraz Slovenije od Letonije u 1/8 finala prvenstva Evrope predstavlja ozbiljno iznenađenje, bez obzira na činjenicu da su Slovenci na ovo EP došli veoma oslabljeni, ponajviše odsustvom prve zvezde Gorana Dragića. Međutim, ni Letonija nije došla kompletna: nedostaje joj najbolji igrač Kristaps Porzingis koji će od ove sezone igrati u dresu Njujork Niksa po NBA parketima.

Konačan rezultat susreta Letonije i Slovenije je 73 – 66, ali ono što će se pamtiti više od rezultata je skromna košarkaška predstava i jednih i drugih, ali i činjenica da je trener Bagatskis u nekoliko elemenata nadmudrio Zdovca.

eurobasket2015.org FIBA/Ciamillo-Castoria/Metlas

eurobasket2015.org
FIBA/Ciamillo-Castoria/Metlas

Zdovc je u svojim igračkim danima bio prepoznatljiv kao sjajan odbrambeni igrač, a racionalan u napadu. Sve ono što je on kao igrač bio, to njegovi puleni nisu prikazali danas. U odbrani su padali na jednostavnim rebusima koje im je postavljao Strelnieks, a egzekutori su se samo smenjivali. Takođe, bez obzira na očajnu partiju Dairisa Bertansa Letonci su ostvarili dobar protok lopte, odlično koristili svako nerazumevanje napada Slovenaca i lagano poentirali.

Strelnieks je svakako bio čovek odluke. Sipao je 17 poena i podelio 8 asistencija, a na sve to imao i 6 skokova. Često je upravo Strelnieks zvao napadačke akcije, a odličnu komunikaciju je uspostavio sa Kasparsom Berzinsom na visokoj poziciji.

I sa svim tim pukotinama slovenačka odbrana je mogla da dobije prelaznu ocenu da je u napadu viđeno nešto više. Napadački repertoar Dragića i drugova na ovom susretu je bio veoma skučen – najčešće nerezonski. Zdovc nije najbolje prepoznao svoje napadačke prednosti, pa je tako ekipa prečesto igrala “izolaciju” za Jaku Blažiča koji se besomučno zabijao u odbranu, gubio lopte i promašivao zicere iz teških situacija. Od drugih akcija viđeni su i neki pokušaji da Klemen Prepelič posle povratnog pasa ostane sam na šutu za 3 što se loše završilo: 1/6. Takođe, Zoran Dragić je igrao neku svoju utakmicu koju je okončao sa 17 poena i solidnim šutem. Međutim, Dragić je bio i prenervozan, često se zaletao iz neizgrađenih situacija i verovatno niko od saigrača nije najbolje znao gde da se kreće u tim momentima. To svakako nije krivica Dragića, već trenera koji je morao da svoju prvu zvezdu učini najkorisnijom za tim.

Poslednja stvar koja je oštro upala u oči je da je Bagatskis sa “1/2 centra” koju poseduje ( Berzins nije pravi centar čak ni u Evropi ) ostvario daleko bolju unutrašnju igru od ekipe Slovenije. Istina je da ni Slovenija nije pogata visokim igračima ali visina i masa koju poseduju u reketu je bila daleko jača od protivničke. U svemu tome najviše se izgubio prvi centar Slovenije Alen Omić koji je za 2 poena šutirao 2/7 i imao samo 4 skoka. Zupan i Slokar su takođe imali svoje minute, ali u još slabijem efektu od dosta slabog Omića. Lakši “centri” Letonije Berzins i Freimanis ( krilni centri zapravo ) sipali su 21 poen na ovom meču, a većinu posle dobrih kretnji, pik & rola ili ekstra pasa u reketu.

Kao zaključak bi se mogla izvesti pouka da je u svakom momentu dobro znati plan utakmice, a i da je veoma korisno poznavati sve protivničke slabosti a dobro prikriti svoje. Istina je da je trener Zdovc predvodio dosta oslabljenu Sloveniju, ali deluje da je ovu utakmicu, sa svojim pulenima, ipak morao rešiti u svoju korist.

Leave a Reply

Your email address will not be published.