Jaramaz: “Lekari su mi rekli da imam sreće što sam živ”

Ognjen Jaramaz pričao je sa novinarima Blica o bolesti zbog koje umalo da prekine karijeru i povratku na parket.

Foto: ABA League

Jaramaz je na poslednjem draftu odabran kao 58. pik od strane Nju Jork Niksa, odigrao je letnju ligu i nakon toga sve je krenulo po zlu.

“Sve je krenulo u trenutku kada sam praktično počeo da živim svoj san. Po završetku prošle sezone išao sam u Trevizo na NBA kamp, gde sam bio proglašen za najboljeg igrača, što mi je omogućilo da odem u Ameriku i odradim vorkaute sa pet NBA ekipa: Niksima, Bruklinom, San Antoniom, Atlantom i Milvokijem. Vraćao sam se za Beograd u noći drafta i u trenutku kad sam stigao u stan, na TV sam video da su me izabrali Njujork Niksi. Nisam bio svestan šta mi se dešava. Posle samo tri dana leteo sam u Orlando na letnju ligu. Za samo sedam dana odigrao sam nekoliko utakmica, ostavio dobar utisak.”

Nakon poslednjeg meča na Letnjoj ligi sa ekipom Niksa, Jaramaz se požalio lekarima.

“Osetio sam blagu malaksalost, a leva ruka mi je pomodrela. Odmah su me prevezli u obližnju kliniku na detaljne preglede. Nisam imao predstavu koliko ozbiljan problem može da bude. Rezultati su bili alarmantni, jer je ustanovljeno da imam ugrušak u levom ramenu koji je otežavao cirkulaciju. Doktor je ušao u ordinaciju i doslovce rekao: „Imaš sreće što si živ“. Ugrušak se raspao i otišao je na pluća, a mogao je na mozak ili na srce. U tom slučaju epilog je mogao biti fatalan. Bio sam u šoku. Ispitivanja su pokazala da nisam imao genetsku predispoziciju, pa je pretpostavka da je došlo do povrede vene u ramenu usled udarca što je dovelo do oštećenja. Usled brojnih letova avionom koje sam imao tih dana, došlo je do zgrušavanja krvi na tom mestu. Tome je dodatno doprinela i činjenica da je prostor između ključne kosti i prvog rebra, gde prolazi ta vena, na levoj strani nedovoljan i manji nego na desnoj.”

Lekari su ustanovili da ima plućnu emboliju i brzo je prebačen u najbližu bolnicu.

“Nisam mogao da verujem šta mi se dešava i to u trenucima kada sam bio nadomak NBA lige. Saopšteno mi je da ću možda morati da završim karijeru. Dok sam se vozio kolima hitne pomoći do bolnice u Orlandu, bio sam potpuno skrhan, preplavile su me emocije, nisam mogao da zaustavim suze. U bolnici sam bio pet dana. Urađene su mi sva ispitivanja kako bi se isključili drugi eventualni uzroci. Pregledi srca, detaljne analize krvi, ispitivanja na kancer… Iščekivanje rezultata bio je veliki stres. Na sreću, svi rezultati su bili dobri.”

Foto: postingandtoasting.com

Jaramaz je imao samo reči hvale za sve ljude koji su bili oko njega u verovatno najtežem trenutku karijere.

“Posle samo nekoliko dana osećao sam se mnogo bolje zahvaljujući Isidori Trifunović, neurolingvističkom psihoterapeutu, sa kojom dugo sarađujem i koja mi je mnogo pomogla. Naravno, podrška porodice i moje devojke Jovane mi je mnogo značila. Moram da istaknem i da je moja menadžerska agencija „Beobasket“ uradila sve da mi pomogne, bili su velika podrška i uz Nikse su obezbedili sve da imam maksimalan medicinski tretman i lekarsku negu. Takođe, bio sam okružen sjajnim ljudima iz Niksa, uvek je neko iz kluba bio sa mnom u bolnici i na tome sam im zahvalan.”

Usledio je oporavak i povratak na teren u dresu Mege 13. januara.

“Osećaj je bio fenomenalan. I navijači u Sremskoj Mitrovici su me sjajno dočekali, burno su me pozdravili kad sam kročio na parket. Zaista sam se osetio privilegovanim, važnim i ispunjenim u tom trenutku.”

Na poslednjoj utakmici protiv FMP-a Jaramaz je postigao pobednosni koš u poslednjoj sekundi utakmice.

“Zaista je posle svega za mene mnogo simbolike u tom košu. Iako utakmica nije imala takmičarski značaj, za mene je sve to bilo bitno. Svaki meč za mene sada ima veliku važnost, doživljavam ga kao specifičan poklon, jer mogu ponovo da igram košarku i radim ono što najviše volim, da se takmičim. Taj koš je izazvao buru emocija kod mene jer predstavlja mnogo više od toga, veliku pobedu na duže staze.”

Foto: Mega Bemax

Na kraju se zahvalio Megi jer brinula o njemu i pružila šansu da ponov zaigra košarku.

“Čim sam dobio papir da je sve u redu, Mega je obnovila ugovor sa mnom. Tim činom su pokazali da su veliki klub, pokazali su veliku brigu za mene i to nikada neću zaboraviti. Ne mogu da opišem koliku sigurnost mi je to donelo. Posle šest godina u Megi oni nisu digli ruke od mene, već su želeli da moj potpuni oporavak prođe pod njihovom kontrolom. To je neprocenjivo.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.