Intervju Đorđevića za KSS

Kao igrač, krajem devedesetih je na ovim prostorima, a i šire, bio popularniji i od Deda Mraza… Kao selektor, doneo nam je leta 2014. najlepši poklon – svetsko srebro… Prošlog septembra, jedna lopta ga je odvojila od finala Evropskog prvenstva, medalje i direktnog plasmana na Olimpijske igre u Riju. Ne sumnjamo da će 2016. biti još uspešnija za Aleksandra Đorđevića i naš nacionalni tim, pa vam za Novu godinu poklanjamo intervju sa selektorom „orlova“…

Krećemo rezimeom minule godine…
– Rezime godine je, generalno, jako dobar. Sa reprezentacijom smo imali vrlo upečatljivo leto, značajno, sa dobrim igrama… Dobili smo velika priznanja svih evropskih košarkaških sila da smo igrali odličnu košarku. Čak su nas i svrstali u favorite za osvajanje EP, što je bio jedan od mojih ličnih ciljeva – da svi shvatimo da je velika razlika između samog igranja košarke i igranja košarke da bi se osvajale medalje, a da ujedno ne bežimo unapred od velikih ciljeva i da se ne plašimo da ih jasno označimo kao takve.
Uvek hrabro najavljujete napad na medalje, taj pobednički karakter koji ste imali kao igrač očigledno uspevate da prenesete na igrače.
– Naravno! Za mene postoji znak jednakosti između muške seniorske reprezentacije Srbije i obaveze da se uvek ide na osvajanje medalja. Što se mene lično tiče, ta medalja mora da bude najsjajnija! S obzirom na to da me sada kao trenera svi malo bolje poznaju, kako igrači tako i svi moji saradnici i vi koji nas pratite, znate da sam i te kako ozbiljan kada tako nešto postavim kao cilj i da ne bežim od odgovornosti i potrebnog rada da do tog cilja i dođem. Ukoliko sam uspeo da taj deo mog mentaliteta prenesem na okruženje, onda je jedan veliki deo mog posla obavljen.
Da li 2015. možemo da okarakterišemo kao uspešnu?
– Četvrti smo u Evropi, na „jednu loptu“ smo odigrali polufinale sa Litvanijom, koje bi nas, da smo pobedili, odvelo direktno na Olimpijske igre u Rio. Smatram da je sve to dobar rezultat, mada lično nisam zadovoljan. Mislim da je breme favorita, koje nam je nametnuto od rivala, bilo preveliko. Podlegli smo pritisku rezultata, pogotovo kako se takmičenje bližilo kraju (faza u Lilu), gde su pojedini igrači osetili veliki pritisak, pre svega naše košarkaške javnosti, pa su zbog toga odigrali na nešto slabijem nivou od grupne faze u Berlinu gde smo dominirali jednom jakom, modernom i atraktivnom košarkom.
Meč protiv Litvanije je, praktično, odredio celu godinu…
– Tako je! Jedna utakmica i jedna lopta su odlučile naš rezultat. To je često tako i, nažalost, malo šta možemo sada da uradimo, osim da se još bolje spremimo za sledeće izazove. Čvrsto verujem da je baš ta utakmica pokazala igračima na koji način se igra za medalje na svakom takmičenju, jer je to preko potrebno za kontinuitet rezultata, što je zacrtano kao naš osnovni cilj – konstantno igranje završnih mečeva bilo kojih reprezentativnih takmičenja, samim tim i borba za medalje.

Ceo Đorđevićev intervju pročitajte na:

http://www.kss.rs/novogodisnji-kss-intervju-aleksandar-djordjevic/?langcir=lat

 

IZVOR: www.kss.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.