Gurović: “Mi ćemo uvek biti rasadnik talenata, ali para vrti gde burgija neće”

U razgovoru za “BlicSport”, Milan Gurović je pričao o budućnosti srpske košarke, ali i nedavno završenom Kupu u Nišu.

Foto: Mondo

Gurović je nedavno prisustvovao finalu pionirskog turnira u kojem su se sastali Mega i Zvezda, a na pitanje imali talenata odgovara:

“Ima interesantnih klinaca, to se vidi. Ne znam po imenima, ali sigurno da materijal postoji. Bila je zanimljiva finalna utakmica, sa dosta talenata”.

Na konstataciju da to izgleda slabije nego ranije, Gurović je pokušao da ih uporedi sa periodom kada je i sam bio u tim godinama:

“Ima tu istine. Sa 16 godina sam otišao u inostranstvo, malo sam bio stariji. Čitava moja generacija je otišla rano. Ali njihova tela i naša ne mogu da se porede. Mi smo tada već imali 207 centimetara visinu. Ne znam šta se to dešava u poslednje vreme, ali sigurno da postoji neka razlika u telu među igračima”.

Gurovića brine to što u najboljim domaćim klubovima nema velikih talenata kao ranije:

“Plaši me to. Ne računajući Stefana Jovića koji je vanserijski igrač, ali ipak sa 28 godina ulazi u veteranskih staž, ne vidim našu decu od 17-18 godina koji će da zamene Miloša Teodosića i ostale naše asove. To je zabrinjavajuće. Ja sam isto sa 17 godina otišao od kuće, ali to nije moja greška. To je greška Saveza ili ne znam već koga, što dozvoljavaju to, da nam deca odlaze u nepoznato. Opet, ne možeš ni da sprečiš odliv talenata u inostranstvo jer nemaš ingerencije za to. Velika šteta. Mi ćemo uvek biti rasadnik talenata, ali, nažalost, para vrti gde burgija neće. Razumem da su roditelji primorani da šalju decu u inostranstvo zbog boljih uslova i finansijskih problema. Biće ovo sve gora i gora priča”.

O nedavno završenom Kupu Radivoja Koraća?

“Finale u Nišu me je podsetilo na moje vreme kada je Partizan bio dominantan i igrao Evroligu. A igrati Evroligu i ABA ligu su dva različita sveta. Zvezda je mnogo kvalitetnija, samim tim je bila i apsolutni favorit. Ipak, to je kup, jedna utakmica, nikad se ne zna, što se i pokazalo u dvorani “Čair”. Osim te utakmice, sve ostalo je bilo očekivano. Mogla se videti velika razlika u kvalitetu između ABA lige i KLS-a. Smatram da su se Čačani uplašili u poslednjih par minuta, zaslužili su da pobede, borili su se, uz neke sudijske odluke koje su bile na štetu Borca”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.