FIBA razjasnila pravila

Bilo je nedoumica da li se računaju svi rezultati iz prve faze, pa je FIBA odlučila da stavi tačku na priču.

Foto: FIBA.com

Naime, nije bilo sasvim jasno da li se u drugu fazu prenose pobede protiv ekipa koje svoje učešće završe u prvoj fazi. Na primer, dok smo gledali utakmicu Austrija – Srbija, nismo bili sigurni da li taj meč ima takmičarski značaj za drugu fazu jer će Austrija završiti kao poslednja u grupi i neće igrati u drugom delu kvalifikacija. Srbija je uspela nekako da dobije taj meč, pa se lakše disalo, a ispostavilo se da je ta pobeda jedna od onih koje će tim Saše Đorđevića preneti u drugi deo i koja će dosta značiti u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo.

FIBA je na svom tviter profilu odlučila da da konačnu informaciju, koja se nije mogla pronaći u zvaničnim objašnjenjima pre početka kvalifikacija.

S obzirom na rukometna prvenstva ili na Evropska prvenstva u košarci do 2013. godine, kada su se igrale dve grupe pre nokaut faze i kada su se prenosile pobede iz prve grupe, delovalo je da je i ovde pre takav slučaj, da se te pobede ne prenose, ali ipak je drugačije. Bilo kako bilo, dobro je da je FIBA otklonila sumnje, ali se opet prikazala u lošem svetlu jer na polovini prve faze kvalifikacija moraju da objašnjavaju propozicije svog takmičenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.