FIBA Liga Šampiona: Predstavljanje ekipa

Sukob u evropskoj košarci proizveo je dve “evrolige” u ovoj sezoni, a to nije prvi put u  istoriji košarke na starom kontinentu.

Za FIBA Ligu Šampiona odlučili su se timovi koji su bili pod pritiskom od potencijalnih zabrana, ali i oni koji su inicijalno odabrali ovo takmičenje, smatrajući da im nije mesto pri ULEB-u iz različitih razloga.

fiba.com

fiba.com

Konačan spisak timova učesnika FIBA Lige Šampiona pokazuje da će i ovo takmičenje imati puno košarkaškog naboja, ali i određeni kvalitet. Naravno, presudna razlika u korist Evrolige je 11 timova sa A licencom, koji su organizaciono i finansijski daleko ispred svakog učesnika FIBA CL. Ipak, u ovom takmičenju nalaze se timovi koji su istoriju evropske košarke učinili mnogo bogatijom i koji su, u svoje vreme, bili nešto najbolje što Evropa ima u igri pod obručima.

Pre svih, u grupi C je Vareze. Ovaj tim je bio strah i trepet u italijanskoj i evropskoj košarci u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka, a izuzetne uspehe sa njim ostvario je profesor Aleksandar Nikolić. Profin tim Varezea proglašen je za najbolji košarkaški tim Evrope u 20. veku, a veća čast od ove se teško ukazuje. Više o tome pogledajte u našem tekstu http://www.doubledouble.rs/prica-o-jednom-velikanu-vareze/.

Pored Varezea bogatu evropsku prošlost imaju i sastavi Partizana i Cibone. Pored antologijskih derbija u okviru prve lige Jugoslavije, ova dva tima su bila osvajači titule prvaka Evrope, ali mnogo puta i učesnici na završnim turnirima. Pored broja titula, dominacije i nekih nezaboravnih završnica, ova dva tima dele i ulogu evropske fabrike košarkaških asova. Partizan je u NBA ligu izbacio toliko igrača, koliko i neki izuzetni koledži (najviše od svih evropskih timova), a Cibona je proizvela ogroman broj majstora koji su menjali evropsku košarku.

Grčki velikani, AEK, PAOK i Aris, učesnici su ovog takmičenja. Mnogo pre dominacije Panatinaikosa i Olimpijakosa u evropskim okvirima, AEK se okitio prvom titulom i bio najveći grčki klub. Zatim se u toj ulozi obreo Aris, a dovoljno je pomenuti ime Nikosa Galisa pa da ovaj klub dobije na velikom značaju. PAOK je duže vremena bio meka evropskih talenata, a devedesetih godina dom nekolicini naših igrača.

Italijanski Avelino i Dinamo Sasari zaokružuju klubove sa Apeninskog poluostrva, koji su osvajali titule u domaćim okvirima. Za oba tima se može reći da su favoriti iz senke u Palakanestru, ukoliko se apsolutno dominantni Armani Milano negde saplete, što nije bio redak slučaj u proteklim godinama.

Što se trenutne snage tiče, sastavi koji snagom odskaču od ostalih u takmičenju su Banvit i Monako (grupa A), Venecija i Karšijaka (grupa B), Oldenburg i ASVEL (grupa C), Avelino i Strazbur (grupa D), Bešiktaš i Dinamo Sasari (grupa E).

Posebno ambiciozno, na početku sezone, izgledaju turski sastavi Banvit i Bešiktaš, kao i francuski Monako koji je ostavio utisak prvog favorita u PRO A. Banvit je za vikend naneo prvi poraz u sezoni sastavu Darušafake, a u sastavu se ističu Edo Murić, Gašper Vidmar, Džeremi Čapel, Džordan Teodore i snažni Damijan Kulig. Bešiktaš predvode trener Ufuk Saridža, kao i sjajni Erl Klark, Majkl Rol, Kajl Vims, Di Džej Stroberi, a tu su i Majkl Tompson i turski talenat Kenan Sipahi. Vladimir Štimac pokriva poziciju 5, ali Saridža često forsira niže petorke. U francuskoj ekipi, koja je dominantno počela takmičenje u domaćoj ligi, ističu se Amerikanci Džamal Šuler, Brendon Dejvis, Zek Rajt i Di Bost, a francusku osnovu čine centar Bangali Fofana i Jakuba Uatara. U time je i iskusni Nik Kener Medli.

FIBA Liga Šampiona je evropsko takmičenje koje će igrati i nekoliko ekipa iz ABA lige, uz pomenute Partizan i Cibonu, nastupaće i Mega Leks i Mornar iz Bara. Zanimljivo, Cibona, Mornar i Mega Leks nalaze se zajedno u grupi D takmičenja.

U 1. kolu FIBA CL, timovi iz ABA lige imaju sledeći raspored:

Mega Leks – Avelino (AS 2, 18.30)

Cibona – Tenerife (AS 4, 18.30)

Ludvigsburg – Partizan (AS 1, sutra)

Mornar – Ostende (AS 5, sutra)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.