Evroligaški igrači iz Španije igraju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo?

Predsednik Košarkaškog saveza Španije, Horhe Garbahoza je izjavio da će na raspolaganju Serđiju Skariolu biti svi košarkaši iz Evrolige.

Foto: Twitter

Kako prenosi španski “As”, predsednik Košarkaškog saveza Španija, Horhe Garbahoza je izjavio:

“Kao i uvek, mi ćemo napraviti najbolju moguću selekciju, a to će uključiti i košarkaše iz Evrolige. Čelnici tog takmičenja su javno i privatno izjavili da neće menjati raspored u kalendaru, ali i da su igrači slobodni u odluci da li će u tom periodu nastupati u Evroligi ili za nacionalni tim”.

Po zakonu u Španiji, košarkaški klubovi ne smeju zabraniti igračima da se odazovu reprezentaciji ukoliko dobiju poziv, a na taj “problem” ističe generalni direktor Barselone Albert Soler:

“Zakon nije isti u svim državama. Postoje države u kojima su igrači prisiljeni da igraju za nacionalni tim i postoje one gde nema takvih restrikcija. U Španiji košarkaši moraju da igraju za reprezentaciju ukoliko dobiju poziv i zbog toga ćemo imati problem jer španski igrači moraju igrati za selekciju po našem zakonu. Nadamo se da FIBA, Evroliga i Španska košarkaša federacija neće praviti problem klubovima ili igračima ukoliko ipak odluče da u tom periodu nastupaju za svoj klub, a ne za reprezentaciju. Posebno, jer mogu biti sankcionsiani zbog te odluke. I dalje nema konačnog stava šta će se desiti ukoliko to bude slučaj”.

Generalni direktor Barselone je još istakao da je stav uprave takav, da oni žele svoje najbolje igrače u svim utakmicama u Evroligi i nadaju se da će igračima biti dopušteno da ostanu u klubu za vreme trajanja kvalifikacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.