Entoni-Tauns i Koli-Stajn: Divlje mačke

Potencijalne NBA zvezde Univerziteta Kentaki Karl Entoni Tauns i Vili Koli Stajn oduševljavaju navijače Divljih Mačaka ove sezone. Trener Džon Kalipari i njegovi igrači vladaju u NCAA . U tome im najviše pomažu upravo ova dvojica momaka.

Karl Entoni Tauns ( C/K.Centar, 213 cm, 1995. )

Karl Entoni Tauns nastupa za odlični Univerzitet Kentaki koji sa klupe predvodi legendarni američki NCAA trener Džon Kalipari. Trener koji je legenda Univerziteta Memfis i Univerziteta Kentaki iz godine u godinu se ističe u stvaranju kako uspešnih koledž rezultata tako i brušenju sjajnih talenata. Taunsu je ovo prva godina na Univerzitetu, a već je postao izuzetno važan šraf u Kaliparijevoj pobedničkoj mašineriji.

Izuzetni visoki igrači koji su izašli iz programa Univerziteta Kentaki su, između ostalih, bili i Entoni Dejvis, Enes Kanter, Džamal Meglor, Nerlens Noel i Nazr Muhamed.

Napad:

Entoni Tauns je izuzetno građen. Visina od 213 cm i veliki raspon ruku mu omogućavaju fantastične predispozicije za pokrivanje pozicije koju igra. Za svoju visinu ima i izuzetno mekanu ruku, siguran je izvođač slobodnih bacanja. Ono što posebno iznenađuje je i sposobnost da pogodi i za 3 poena. Racionalan je potrošač lopti, ne pokušava iz preteških situacija, a dobro razume i kretnje saigrača. To mu omogućava da gubi izuzetno malo lopti, posebno na pas igri. Ponekad čini greške u nizu, što je prvenstveno uzrokovano njegovim neiskustvom i nesposobnošću da loš potez odmah obriše iz glave i nastavi dalje. Sklon je i pravljenju mekanih blokova. Posebna zamerka na ofanzivnu igru Taunsu se može uputiti u izbegavanju odlaska na ofanzivni skok, odnosno slabom predviđanju. To je i razlog što beleži „samo“ 2.3 ofanzivna skoka po utakmici. Poseduje repertoar centarskih poteza na niskom postu, ali i u tom segmentu vapi za unapređenjem. Ofanzivne kretnje su mu solidne, posebno u spuštanju i pozicioniranju na niski post.

sidelinesportsreport.com

sidelinesportsreport.com

Odbrana:

Entoni Tauns je rođen 1995. godine i još uvek intenzivno formira svoje telo. Primetan je fizički napredak u odnosu na početak sezone, ali ima još puno posla dok telo i fizikalije ne unapredi u potpunosti. Te činjenice su mu limitirajući faktor u defanzivnoj igri. Međutim, posebna zamerka koja se može istaći njegovoj igri je slabo zatvaranje sopstvenog reketa i propuštanje osiguravanja defanzivnog skoka. Tauns beleži samo 4.3 skoka u defanzivi po meču. Istina, visoke pozicije deli sa dva dobra saigrača Koli Stajnom i Dakari Džonsonom, ali se od takvog potencijala svakako očekuje više. Ima odličan osećaj za blokadu. Svojim dugim rukama „zamračuje sunce“ ižim igračima koji atakuju na obruč i poklapa ih sa lakoćom. Nogama dobro prati i niže igrače.

Potencijal:

Karl Entoni Tauns je izuzetan potencijal koji može imati odličnu NBA karijeru. U najkraćem roku mora poraditi na fizikalijama, kontroli skoka i većoj materijalizaciji otvorenih pozicija. Trenutno se čini da je Džalil Okafor u prednosti, možda i osetnoj, ali Tauns svakako može dostići izuzetno visok nivo igre i postati respektabilan NBA centar.

Vili Koli Stajn ( C/Krilni Centar , 213 cm, 1993. )

Zvezda Univerziteta Kentaki Vili Koli Stajn beleži već svoju treću godinu na koledžu. Koli Stajn je igrač o kojem se od početka koledž karijere puno govori i piše, ali koji uvek ostaje nedorečen na terenu i koji do sada nije zablistao punim sjajem. U sezoni 2012/2013. činilo se da je NBA blizu da dobije novo čudo od centra, međutim procenat sa slobodnih bacanja od samo 37.2 % govorio je kako Kalipariju tako i samom Koli Stajnu da su univerzitetska košarka i dodatno unapređenje i u sledećoj godini nužnost. 2013/2014. godinu nije pokazala da je Stajn i dalje spreman za najveću pozornicu. Beležio je čak i manje statističe rezultate u odnosu na prvu koledž godinu. Ove sezone vraća svoj nekadašnji sjaj – ali da li će to biti dovoljno za visoko mesto na predstojećem draftu?

Napad:

Koli Stajn poseduje dobar repertoar centarskih poteza na niskom postu i odlične fizikalije koju mu omogućavaju i najteže manevre. Osnovni problem u napadačkoj igri je činjenica da nije još uvek definitivno odabrao i usavršio visoku poziciju koju bi voleo da pokriva. Po suštinskim obeležjima Koli Stajn je krilni centar, ali ograničen domet u šutu ga onemogućava da ekstremno kvalitetno pokrije tu poziciju. Čini se i da sam Koli Stajn više voli centarsku igru i igru na niskom postu. Stajn je potpuno bezopasan sa većih udaljenosti, a za 3 poena i ne pokušava. Dakle, o bilo kakvom širenju odbrane nema ni govora kada je on u napadu. Najčešće poentira posle ofanzivnog skoka ili nakon dobro istrčanog kontranapada. Istina, određenom razočarenju u ofanzivne mogućnosti Koli Stajna doprinosi i slaba timska igra Kentakija u napadu, odnosno slabo korišćenje pik end rola koji bi odgovarao Stajnu. Igra u tranziciji Koli Stajna je izuzetna. Trčanje po terenu koje prikazuje je gotovo impresivno za tako visokog momka. Stajn je odličan igrač za materijalizaciju high-low dodavanja. I dalje mu je veliki problem u ofanzivi materijalizacija slobodnih bacanja.

imgur.com

imgur.com

Odbrana:

Koli Stajn je izuzetan defanzivac. Atleticizam i građa koju poseduje mu dozvoljavaju da bude defanzivna “ zver”. Gotovo da predstavlja neprelaznu prepreku za protivničke ofanzivne radnje na samom obruču i u reketu. Odličan je bloker, a poseduje i izuzetn dobro defanzivno kretanje. Moze čuvati i manje igrače na preuzimanju veoma uspešno. Ima i dobru motoriku, odnosno brze ruke, koje mu omogućavaju ne samo blokade, već i ukradene lopte i presecanje protivničkih dodavanja. Loša strana njegove inače izuzetne defanzivne igre su skokovi. Prosto, previše je mekan u borbi za što bolju poziciju, a često ne može da kompenzuje svojim telom taj propust. Poseduje odlično pokrivanje strane pomoći. Generalni zaključak za defanzivu Koli Stajna je da je u pitanju izuzetan igrač. Uz blage korekcije, najviše motivacije i želje za još većom borbom postaće stub svake NBA odbrane.

Potencijal:

Gotovo je izvesno da će Vili Koli Stajn biti u prvih 10 pikova na predstojećem draftu. Ove godine defanzivno nosi izuzetnu ekipu Kentakija, uz veliku pomoć i Entoni Taunsa ali i Dakari Džonsona na visokim pozicijama. Koli Stajn je taj koji koriguje i krpi. Mora da poradi na ofanzivnoj strani svoje igre, kontroli lopte i izvođenju slobodnih bacanja. Ukoliko te stvari ne unapredi, može se vrlo lako pokazati promašenom draft investicijom. Upravo za Koli Stajna važi da je draft najveća lutrija u košarci.

O Jahlil Okaforu i Frenku Kaminskom možete pročitati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.