Džahlil Okafor i Frenk Kaminski

Predstavljamo vam dva najbolja poentera među centrima u NCAA ove sezone. Fizički impozantnog Džahili Okafora i mekanu ruku Frenka Kaminskog.

Džahlil Okafor

Džahlil Okafor je igrač prve godine sa Djuka. Visok je 211 cm i težak 115 kg. Oni koji malo više prate košarku ga se sećaju sa U19 Svetksog prvenstva u Češkoj pre 2 godine. Tada je bio vrlo dominantan i imenovan je u najbolju petorku takmičenja iako je bio godinu dana mlađi od većine ostalih učesnika prvenstva. Djuk Blu Devilsi su poznati kao jedan od najboljih košarkaških univerziteta u SAD. Izbacili su mnogo odličnih NBA igrača. U poslednjih nekoliko godina to su Džabari Parker i Kajri Irving a što se tiče centara braća Plamli. Ove sezone Okafor igra odlično za ekipu Majka Križevskog. U proseku beleži 17,6 poena(67% šuta iz igre), 9,2 skokova i 1,4 blokade po meču. Definitivno je ofanzivno najbolji centar u NCAA.

Napad:

Vrlo je konstantan u ofanzivi, samo na jednoj utakmici ove sezone je imao manje od 10 poena. U napadu naviše koristi igru na niskom postu gde je vrlo dominantan. To mu naviše omogućava kombinacija snage i eksplozivnosti koju poseduje kao i vrlo dobra leđna tehnika. Dobar je dodavač sa niskog posta i ima odličan osećaj kada da doda a kada da traži poene. Mora da poradi na tome da bolje koristi telo da ostvari dublju poziciju u reketu pošto je znatno efikasniji kada ne mora da koristi driblig da ostvari bolju poziciju. Levu ruku koristi dosta slabije od desne. Na NCAA nivou mu ovo ne predstavlja toliki problem zato što je fizički dominantan ali će morati da poradi na tome za NBA ligu. Slobodna bacanja šutira samo 52% i šut sa poludistance izgleda loše. Ako bi poradio na šutu generalno to bi donelo novu dimenziju u njegovoj igri i bio bi gotovo nezaustavljiv.

Odbrana:

Ovde Okafor ima najviše mesta za napredak. Građa i snaga mu omogućavaju da vrlo dobro čuva igrače u post igri 1 na 1. Takođe vrlo je dobar skakč i u odbrani i u napadu. Problem se dešava u odbrani od pik n rola. Previše često ima lošu koncentraciju u ovim trenutcima ili zaboravi na svog čoveka ili stoji u poziciji gde je na ničijoj zemlji što dovede do lakih poena protivničke ekipe. Križevski je eksperimentisao sa malo agresivnijim iskakanjem Okafora u ovim situacijama ali si brži plejmejkeri to lako koristili u svoju korist. Kada se Okafor povlačio bliže košu u pik n rol situacijama često je odlazio previše blizu i ostavljao protivničkom plejmejkeru prostora za lak šut. Koncentracija u odbrani u bolje čitanje igre su nešto što mu nedostaje u ovom trenutku. Nema sumnje da su ovo stvari koje može da popravi sticanjem iskustva i gledanjem snimaka utakmica što već i radi. Nekada deluje kao da se štedi u defanzivi da bi imao više snage za napad.

Potencijal:

Okafor ima potencijal da bude jedna od najvećih zvezda NBA lige. Po većini projekcija bice prvi pik na predstojećem draftu. Ne deluje kao da ima velikih mana koje se ne mogu ispraviti i moguće je da ćemo uskoro gledati jednog dominantnog centra u NBA ligi posle mnogo godina.

Frenk Kaminski

Frenk Kaminski je igrač četvrte godine koji nastupa za Viskonsin Bedžerse. Visok je 213cm a težak 107kg. Viskonsin nije jedan od vodećih koledža u SAD ali su u poslednjih nekoliko godina izbacili nekoliko odličnih rotacionih igrača u NBA ligu(Devin Heris, Markus Lendri, Džon Lur). Ekipu predvodi Bo Rajan koji je glavni trener od 2001. godine. Nakon prve dve sezone u kojima je slabo igrao Kaminski je dobio veću šansu u trećoj sezoni koju je odlično iskoristio i nadogradio ove godine. Glavni je igrač u ekipi i najbolji strelac među centrima ove sezone sa 18,4 poena po meču(56% šuta iz igre). Uz to hvata 8 skokova i ima skoro 2 blokade i 3 asistencije po meču. Može da igra i na poziciji 4 ali teško da će to moći i u NBA pošto mu fali brzine da čuva NBA četvorke.

Napad:

Veoma dobro koristi telo da ostvari poziciju blizu koša to mu donosi dosta ofanzivnih skokova. Nedavno je zadao dosta problema Okaofru upravo dobrim postavljanjem. Ima vrlo meku ruku oko koša i dobru kreativnost u situacijama na niskom postu. Nije dominantan pošto mu fali snage i atleticizma ali mu umeće i iskustvo donose prednost na niskom postu. Poseduje odličnu mehaniku šuta i ima domet i do linije za 3 poena. Ove godine šutira 41% za 3 što je fenomenalno za nekog ko igra na poziciji 5. Vidljivo je da ima domet za NBA trojku što je veoma bitno za visoke igrače u današnjem NBA. Poseduje solidan driblig koji mu omogućava da napadne koš u situacijama kada protivnički igrači srljaju da mu izađu na šut. Pitanje je koliko će mu ovo služiti u NBA ligi zbog razlike u brzini igre. Ima problema u napadu protiv atletski moćnih centara.

Odbrana:

Nedostatak atleticizma kod Kaminskog se najviše reflektuje na odbrani. Atletski moćniji centri vrlo lako probijaju Kaminskog igrom lice u lice a jači centri mogu lakše da ostvare poziciju blizu koša protiv njega. Dosta je ojačao noge i gornji deo tela što mu pomaže da bolje brani poziciju u reketu ali dominantni centri kao što je Okafor mu i dalje prave mnogo problema. Pošto nije previše skočan ne predstavlja blokera kojeg se drugi plaše kada uđu u reket. Često kasni korak da pokrije prostor blizu koša i skače u prazno. Mora da poradi na skoku u odbrani i boljem građenju reketa.

Potencijal:

Nije potpuno jasno koliki je plafon Kaminskog. Centri kasnije sazrevaju ali on je već 4 godine na koledžu i pitanje je koliko igra može da mu bude bolja od ovoga. Pokušaće da nađe svoje mesto u NBA kao strech 5 igrač kojih nema mnogo i mogao bi da bude odličan u toj ulozi ako ga bira prava ekipa. Moraće da poradi na fizikalijama da bi mogao da igra ozbiljniju ulogu u NBA. Projektovan je kao pik sredine prve runde na predstojećem draftu.

 

O Karl Entoni Taunsu i Vili Koli Stajnu možete pročitati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.