Divlje mačke: Priča o pobedniku

Kris Dženkins je heroj Vilanova Vajldketsa. Finale NCAA šampionata opravdalo je sva očekivanja, a šuter sa krilne pozicije Vilanove prestigao je sirenu i doneo radost svom timu.

Uigrana akcija trenera Džeja Rajta “uradila je posao”. Senior (i potencijalni reprezentativac Italije) Rajan Arčidiakono uspešno je pretrčao teren, privukao dva igrača na sebe, upleo ih i prosledio loptu za Dženkinsa. Kris je bio idealan izbor za Rajanov pas, ne samo zbog kvaliteta šuta za 3 poena, procenata i dobrog turnira, već i zbog čeličnih nerava koje poseduje.

Dženkins uvek veruje da njegov šut cepa mrežicu, kažu upućeni američki novinari. Izgleda su u pravu. Vilanova je ovim pogotkom prekinula post dug 31 godinu i osvojila svoju prvu NCAA titulu od 1985. godine.

Poslovično detaljni američki analitičari pronašli su podatak da je ovo prvi koš sa zvukom sirene za pobedu još od 1983. godine i zakucavanja Lorenco Čarlsa.

 

Junak Dženkins se posle meča zahvalio Rajanu na nesebičnosti i pohvalio njegov timski duh, dok je Rajan zasluge prebacio na trenera Rajta rečima da je akcija ponovljena nebrojeno puta.

Ova dva momka su doneli ogromnu radost navijačima Vilanove, ali ogromna radost pobednika ne bi smela da zatamni veliki trud Tar Hilsa da osvoje trofej. Akrobatski pogodak za 3 poena Pejdža je, iz ove perspektive, samo ulepšao konačan trijumf Vajldketsa, ali je čitva utakmica zaslužila da uđe u pamćenje navijača.

Vilanovu su do dugo čekanog trijumfa vodili But (20 poena), Arčidiakono (16p.), Dženkins (14p.), Hart (12p.), Očefu (9p.), Branson (4p.) i Bridžis (2p.). Koliko je respektabilnih NBA igrača, među njima, teško je reći iz ove perspektive. Međutim, radost osvajanja NCAA je istorijska i svi momci u sastavu Vilanove (igrali ili ne) pamtiće ovaj turnir čitavog života. Danas su oni heroji sportske javnosti u SAD, a Dženkins je samo primus inter pares.

Leave a Reply

Your email address will not be published.