Čudne klauzule u NBA ugovorima

Pročitajte neke čudne stavke u ugovorima NBA klubova.

Foto: SlamOnline

Nakon što je javnost saznala za klauzulu u ugovoru Moa Harklesa – on je u jednoj odredbi imao, da ako na kraju regularnog dela završi sa 35% uspešnosti u šutu za tri poena, dobiće dodatnih 500,000 dolara na svom računu, otvaraju se pitanja šta sve postoji u ugovorima profesionalnih igrača.

On je cetiri utakmice pre kraja regularnog dela imao 35.1%, i pogađate šta je uradio? Naravno da nije šutnuo nijednu trojku u te četiri utakmice. Medutim, to nije jedini ugovor sa takvim klauzulama, postoje dosta sličnih, one koje su poznate javnosti, i one za koje nikada možda nećemo saznati.

Mi vam predstavljamo neke od onih do kojih se može doći:

Boris Dijao

Dijao je leta 2014. godine potpisao ugovor sa San Antonijom, u ugovoru je pisalo – ako njegova telesna masa ne pređe 115 kilograma, Dijao će dobiti dodatnih pola miliona dolara, ipak, ako vaga pokaže preko te kilaže, on će morati da plati svom klubu 150,000 dolara.

Nik Kolison

Kolison je u jednoj sezoni mogao da zaradi 100,000 dolara ako bi osvojio MVP nagradu.

Mario Čalmers

Zbog problema sa viškom kilograma, Majami je jednog leta morao da plati 19,580 dolara kako bi Čalmers samo prošao kroz specijalni kondicioni program u sklopu letnje lige.

Beron Dejvis

U sezoni 2009-10, Beron Dejvis je u svom ugovoru sa Klipersima imao bonus od 1,000,000 dolara – za to je morao da odigra 70 ili više utakmica, a tim da ostvari minimum 30 pobeda u tim utakmicama. On je odigrao 75 utakmica, a Klipersi su ostvarili 29 pobeda, za jednu pobedu nije dobio bonus od milion dolara.

Majkl Džordan

Džordan je imao stavku u ugovoru ”Ljubav prema igri”. On je mogao da igra basket na ulici, ili bilo koji drugi sport, čisto iz zabave, nije morao da snosi nikakve posledice.

Toni Batije

U sezoni 2009-10, Batije je imao platu 6 miliona, a razne bonuse je mogao da ostvari:

– Ako odigra 50 utakmica i beleži 8 ili više skokova u proseku – 100,000$
– Ako odigra 50 utakmica i beleži minimum 5 slobodnih bacanja u proseku – 100,000$
– Ako odigra 50 utakmica i njegov tim uđe u plej-of – 100,000$

Batije je na kraju sezone odigrao samo 15 utakmica, i nije ostvario nikakve bonuse.

Luk Ridnaur

Luk je potpisao ugovor sa Sijetl SuperSoniksima i u jednoj stavci je imao da će dobiti 1,500,000 dolara ako na kraju sezone osvoji nagradu za najboljeg defanzivca godine.

Ovo su samo neke od ”klauzula” u ugovorima NBA igrača, možemo samo da zamislimo kakvih sve još ima…

Leave a Reply

Your email address will not be published.