Bogdanović: “Mislim da ćemo iz godine u godinu biti sve bolji”

Bogdan Bogdanović je u intervju za “Telegraf” pričao o raznim zanimljivim temama. Mi vam prenosimo taj intervju.

FOTO: aroyalpain

Možeš li da rekapituliraš sezonu?

“Nova smo ekipa i ja sam zadovoljan poslom koji smo napravili. Sada imamo kostur tima, i sve polako postaje jasnije. Ima tu još igrača koji moraju pronaći svoje mesto, recimo Heri Džajls još nije igrao ove sezone, a može da bude prevaga. Dolazi novi draft i mislim da ćemo iz godine u godinu biti sve bolji kako tim raste.”

Nedavno si imao sjajno zakucavanje koje je oduševilo Vins Kartera?

“Zezali smo se kako nisam odavno zakucao, kao mogao bi večeras. On mi je dao ove narukvice, mi smo kao njegovi rukiji. Kada sam zakucao pogledao sam ga i pokazao ‘hvala ti’ bilo je zanimljivo.”

Divac je otkrio kako je za tebe pravljen poseban plan da se uklopiš. Budući da si došao iscrpljen sezonom u Fenerbahčeu, ali i obavezama sa reprezentacijom?

“Ja sam očekivao da ću odmah igrati, da ću biti glavni, ali nije to tako ovde. Tada nisam bio spreman da toliko igram, a oni i nisu želeli da žurimo. Igrao sam pomalo, uspeo sam da se odmorim. Imao sam tu malu povredu zgloba, ali bitno je da nije bilo strašno.”

Sjajno si igrao na Ol-staru. Kako to sve izgleda iz tvoje perspektive?

“Ja sam to sve drugačije zamišljao. Mislio sam igrači se odmaraju i uživaju, ali na Ol-staru NBA zaradi najviše novca. Sve to izgleda kao jedna mala Olimpijada, ali samo za košarku. Sastaju se ne samo najbolji košarkaši, već i vlasnici koji sklapaju dogovore i razgovaraju o budućnosti lige. Mnogo je to naporno za igrače, po celi dan se daju izjave, slikanje, autogrami, idi tamo, idi ovamo. Jedva sam čekao da utakmica počne da se odmorim.”

FOTO: vijesti online

Nakon utakmice na Ol-staru pitao si ima li naših novinara, nažalost nije ih bilo?

“Pitao sam to onako, nisam hteo da provociram nekoga. Bilo je novinara iz Grčke i nekih evroligaških medija, pa sam usput pitao ima li ikoga. Ovde ima mnogo Srba koji prate utakmice, čak se i bliže drže nego kući. Kada si ovde shvatiš koliko ti treba ta zajednica.”

Bili smo u pravoslavnoj crkvi u Džeksonu, otac Marko nam je rekao da si dolazio i da si obradovao decu?

“Pitali su me na početku sezone za njih. Ovde tim pravi plan za svakog igrača, kako da od njega naprave što bolju osobu. Na početku su me pitali koliko bi odvojio od svog budžeta za karte. Oni su birali neke ljude, a ja sam pitao mogu li da odaberem neke svoje ljude. Rekli su da mogu, pa sam ja odabrao ljude iz zajednice Srba. Tu smo izdvojili i 17 karata za našu decu iz Džeksona.”

Kako ti deluje grad?

“Mali je to grad, nema puno dešavanja. Podseća me na neki stari američki film. Meni odgovara to što nema gužve u gradu. Blizu hale sam pa mogu da treniram dosta. Nekada, kada odemo u veći grad uživam u slobodnom vremenu.”

Poznat si po radu i trudu. Nekada si kod Vujoševića šutirao preko metle, a danas imaš najsavremeniju tehnologiju uz sebe?

“Volim da treniram, ali ne volim da bude monotono. Oduvek sam volio košarku, ali treninge ne baš. Kod Duleta sam zavolio treninge. On je uvek davao neke zanimljive vežbe, zbog kojih je bio užitak trenirati.”

Da li si promenio tehniku šuta, nekada tako deluje?

“Možda i jesam, ali nesvesno. Radim na brzini izbačaja, šutu iz bloka i preko ruke. Ovde moraš da radiš na tome zato što ćeš retko dobiti otvoren šut. Radi se uz pomoć razne tehnologije, a svi su puni pouzdanja i sa pouzdanjem te pune, pa uz sve to moraš da napreduješ.”

U čemu si najviše napredovao?

“Generalno u svemu. Izdvojio bih kontrolu lopte i odbranu. Košarka u NBA je mnogo zahtevnija fizički, pravim neke kontakte koji bi u Evropi sigurno bili faul. Ima tu dosta držanja, guranja, sa dve ili sa jednom rukom. Često sudije priđu pre meča i kažu danas jači ili slabiji kriterijum, pazite na to i to, a radite slobodno to i to. “

Kako se snalaziš sa “treš tolkom”?

“To je njihov način, svi su takvi. To nije ništa, čim se meč završi i to se zaboravi. Ja nisam imao prilike da to radim, prvenstveno zato što veoma brzo govore i često ih ne razumem.”

Koliko ti pomažu Stojaković i Divac?

“Mnogo. Sećam se početka, nisam uzimao mnoge šuteve zato što nisam bio slobodan. Oni su mi pomogli da se oslobodim i da shvatim da ovo nije Evropa. Nema ovde slobodnih, otvorenih šuteva. Ako te ne ide ubacivaće neko drugi.”

Foto: aska.rs

Jokić je rekao da se jednom osećao čudno kada si ga pitao za savet. On tebe vidi kao već ostvarenog košarkaša?

“Pitao sam ga na početku zašto su svi sebični, ali shvatio sam da to nije tako. Jednostavno na tome se radi na treninzima. Možda deluje sebično, ali to se traži. Cilj je od nekoga napraviti nezaustavljivu mašinu. Oni ne traže ol-araund igrače, žele da specijaliziraš nešto.”

Koliko se promenio odnos prema tebi nakon Ol-stara?

“Oni ovde ne prate evropsku košarku. NBA je najbolja liga na svetu i ja to razumem. U početku su me puštali da šutiram, samo odmahnu rukom. Nakon Ol-stara situacija se promenila. “

Koliko stižeš da se družiš sa ostalim našim igračima u NBA?

“Budući da je Srbija mala zemlja sjajno je što imamo toliko košarkaša ovde. Kada god se nađemo provedemo neko vreme skupa.”

Hoće li i tebi treneri dolaziti u Srbiju, kao što su Jokiću?

“To je sasvim noramalno ovde. Nenormalno su posvećeni košarci, zato i jesu najbolji. Sačekaćemo da se sezona završi pa ćemo onda da odlučimo o tome.”

Koliko često stižeš da ispratiš Partizan?

“Pratim koliko mogu, Fenerbahče i Partizan. Nekada utakmica bude u dobrom terminu, 11 ili 12 sati, pa mogu da ispratim. Gledao sam kada je Partizan osvojio kup, imao sam slobodan dan. Trudim se da ispratim što više.”

Jesi li čuo kako te pohvalio Željko Obradović?

“Znam video sam, hvala mu. Oni igraju sjajno u poslednje vreme, Gudurić je dosta napredovao, Kalinić se vratio i polako preuzima odgovornost. Imaju fin tim i dobru šansu da osvoje Evroligu. Sigurno ću ispratiti fajnal-for.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.