Bacanje novčića koje je odredilo istoriju NBA lige

Možete li da zamislite Medžika Džonsona u dresu Bulsa?

Foto: Getty Images

Medžik Džonson je jedan od najvećih igrača koji je ikada zaigrao košarku. Legenda Los Anđeles Lejkersa, sa kojima je osvojio 5 titula, je čino jedan od najboljih tandema u istoriji košarke sa Karimom Abdulom Džabarom.

Džonson i Lejkersi su bili savršen spoj. Ipak, moglo je da se dogodi da Medžik ne završi u gradu anđela. Naime, 1979. godine su Lejkersi i Bulsi pretendovali na pravo da biraju sa prvog mesta na draftu. Bacanje novčića je odlučilo da Los Anđeles Lejkersi dobiju prvog pika, a prvi pik je bio legendarni Medžik, koji je odlučio da izađe na draft nakon osvajanja NCAA šampionata sa svojim Mičigen Stejt Spartansima.

Bulsi su sa drugog mesta draftovali Dejvida Grinvuda, koji nije opravdao očekivanja, pa su Bulsi bili jedni od lošijih timova u NBA u narednim godinama, a zahvaljujući tome su 1984. godine izabrali Majkl Džordana sa trećeg mesta, koji je izdigao franšizu u jednu od najuspešnijih u NBA.

Medžik je jednom prilikom izjavio da je na draft izašao samo zato što je imao priliku da bude izabran od Lejkersa i zaigra sa Džabarom, kao i da ne bi igrao za Bulse da su oni imali prvog pika. I pored toga, nemoguće je ne postaviti pitanje šta bi bilo da su Bulsi dobili bacanje novčića. Jedno je sigurno, Medžik ne bi postigao 42 poena uz 15 skokova i 7 asistencija i doneo titulu Lejkersima igrajući centra u svojoj ruki sezoni u šestom meču finala. Jedan od najvećih performansa u istoriji ove igre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.