Azuri preko Gruzije zakazali duel sa Finskom!

Italija i Gruzija su odigrali svoj poslednji meč grupe B u kom smo čekali da vidimo ko će završiti na trećoj poziciji. Već u ranoj fazi su Azuri snažno krenuli u ofanzivu, a iako je do poluvremena bilo drame, utakmica je završena pobedom Italije, rezultatom 69:71 (27:10, 11:20, 20:17, 13:22).

Photo: FIBA

Za razliku od jučerašnjeg meča protiv Nemačke, kada je Italijanima zakazao šut, danas su bili znatno bolje raspoloženi i utakmicu otvorili serijom 16:2 u prvih pet minuta. Već se tada naslutilo da Gruzija ne može da isprati ritam Italijana, a ulje na vatru je dodatno dolila tehnička greška dosudjena Zurosu, pa su Azuri imali plus 17 već nakon prvih deset minuta košarke.
Šermadini je napravio malu pometnju centarskoj liniji Italije i uspevši da iznudi neke lične greške i postigne osam poena, što je na trenutak i pomoglo Gruziji. Tehnička greška dosudjena Zazi Pačuliji je uz Šermadinijev doprinos prodrmala ekipu Gruzije koja pravi seriju 15:0, vraća neizvesnost u susret. Italijani su od ekipe koja je ubacila 6 trojki u prvoj četvrtini došli do stadijuma da su ubacili svega 6 poena za osam i po minuta u drugoj četvrtini, a monotoniju je prekinuo Marko Belineli, pa ga je ispratio i Pjetro Aradori.
U trećoj deonici se nije mnogo menjala situacija, praktično se igralo koš za koš, a možemo reći da su se istakla dva igrača u ovom delu meča, prvi je Marko Belineli sa 15 poena, a drugi Majkl Dikson koji je ubacio 5 poena više.
Već na početku poslednjeg kvartala Italijani su vratili dvocifrenu prednost i bilo je prilično teško Gruziji da se vrati u igru. Nakon minijature Majkla Diksona i njegovih vezanih osam poena, Gruzija je povela po prvi put na ovoj utakmici, a rezultat je bio 68:67. Uspeli su izabranici Etorea Mesine da povežu nekoliko dobrih odbrana, iz kog je Heket poentirao, pa su u penal završnici bili hladnije glave i uspeli da slave.
Italija uspeva da uhvati treću poziciju u grupi B, odmah iza Litvanije i Nemačke i u narednoj fazi će odmeriti snage sa ekipom Finske. Što se tiče hrabre Gruzije, kasno su upalili motore i zbog toga su bili primorani da čekaju ishod utakmice izmedju Izraela i Ukrajine.

Foto: FIBA

Italija: Heket 7, Belineli 15, Aradori 12, Filoj 9, Biliga 4, Meli 6, Kuzin 2, Baldi Rosi 2, Datome 14.

Gruzija: Dikson 29, Pačulija 9 (10sk), Cincadze 0, Šermadini 11, Sanadze 5, Markoišvili 3, Šengelija 12.

Leave a Reply

Your email address will not be published.