Analiza: Španija – Poljska

Španci su srećno preživeli fazu po grupama i sada će pokušati da u nokaut fazi takmičenja zaigraju daleko bolje i opravdaju epitet jednog od favorita EP.

Ekipa Serđa Skariola nije bila na nivou, ali je to sve palo u vodu nakon promašaja Šrodera koji je mogao surovo izbaciti Crvenu furiju iz daljeg takmičenja. Međutim, Šroder je promašio. Španija sada postaje posebno opasna, a sastav tima sa Iberijskog poluostrva čine prekaljeni asovi Pau Gasol, Serhio Rodrigez, Ljulj, Rejes, Fernandez i ostali.

Ubedljivo najbolji igrač u reprezentaciji koju sa klupe predvodi Skariolo bio je NBA star Pau Gasol. Gasol je beležio 21.6 poena po meču, uz 8 skokova. Prvi sledeći igrač po učinku u Španiji bio je naturalizovani Nikola Mirotić sa 13.2 poena i 6.2 skoka.

Na prvenstvu je do sada posebno podbacio Rudi Fernandez, a Serhio Ljulj ima katastrofalne procente u šutu za 2 i 3 poena. Suprotak primer je odličan procenat šuta Pau Ribasa koji za 3 šutira 11/18 ( 61.1 % ).

eurobasket2015.org FIBA/Ciamillo-Castoria/Ciamillo

eurobasket2015.org
FIBA/Ciamillo-Castoria/Ciamillo

Sa druge strane, ekipa Poljske je veoma nezgodna, dobro vođena sa klupe od strane Majka Tejlora.

Najbolji igrači u grupnoj fazi bili su ubojiti šuter Adam Vačinjski sa 17.2 poena u proseku, kao i Marcin Gortat sa 11.8 poena. Najbolji asistent ekipe je naturalizovani Ej Džej Sloter sa 4.8 uspešnih dodavanja po susretu.

Problem u igri Poljske je preuzimanje odgovornosti, odnosno nesposobnost Gortata da igra ključnog igrača u sastavu. Jasno je da je Gortat odličan centar, ali njegova uloga nikada nije bila noseća, tako da se u ovom odnosu snaga slabije snalazi.

Na ovom susretu se očekuje atraktivna igra Španije i sigurna pobeda tima Serđa Skariola.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.