Analiza: Letonija – Slovenija

Letonija i Slovenija odigraće svoj susret 1/8 finala, a već sad je sigurno da je teško prognozirati pobednika.

Prema subjektivnom osećaju blagi favorit je Slovenija, ali su i #junaki imali turbulentnu grupnu fazu, a i sastav im je poprilično skraćen.

Glavni igrači Slovenije na ovom prvenstvu su Zoran Dragić i Jaka Blažič. Dragić konstantno vuče svoju ekipu, a u grupnoj fazi prvenstva je beležio 15.2 poena i 2.2 asistencije po susretu. Ono što zabrinjava u Dragićevoj igri je zaletanje iz čega sledi veliki broj izgubljenih lopti ( 3.4 po susretu ). Jaka Blažič donosi veliku energiju, a sjajan je bio u meču protiv Grčke kada je postigao 27 poena. Problem Blažiča je sličan Dragićevom, ali se njegova nemoć ispoljava na drugačiji način. Jaka gubi kompas u igri u slučaju sporijih napada, ili strogo pozicione igre. U tranziciji je izuzetan. Prvu fazu takmičenja je okončao sa 10.4 poena u proseku.

Dobar doprinos igri u prvih 5 mečeva Eurobasketa imali su i Alen Omić ( 9 poena u proseku ) i odlični šuter Klemen Prepelič sa 10.4 poena u proseku. Prepelič za 3 poena na prvenstvu šutira 10/19 ( 52.6 % !!! ).

Ostali igrači, izuzimajući u određenoj meri Klobučara, nisu imali preveliki poenterski doprinos. Bez obzira na ovako usku rotaciju Slovenija je pozitivno završila prvu fazu sa skorom 3/2 i bila je treća u grupi.

eurobasket2015.org FIBA/Ciamillo-Castoria/Matthaios

eurobasket2015.org
FIBA/Ciamillo-Castoria/Matthaios

Letonsku snagu predstavljaju bekovi Dairis Bertans, Janis Blums i Strelnieks. Takođe, dobar doprinos daje i Kaspars Berzins sa pozicije krilnog centra.

Dairis Bertans je najbolji strelac ekipe na takmičenju, a u proseku beleži 10.8 poena. Najbolji asistent u timu je Janis Strelnieks sa 5 dobrih dodavanja po susretu, dok je najbolji trojkaš Blums sa 9/24.

Biće ovo duel dve divlje ekipe, ne previše kvalitetan. Očekuje se da će glavna odlika susreta biti šut za 3 poena i tranzicija, a da će obe ekipe izbegavati da igraju poziciono. Određenu prednost u takvoj igri ima reprezentacija Slovenije, sa Zdovcom na klupi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.