Analiza: Grčka – Belgija

Reprezentacija Grčke je, uz Orlove, jedina reprezentacija koja je prvu fazu okončala sa skorom 5 – 0, i trebalo bi čudo da se desi da Heleni ne prođu Belgiju.

Ekipa trenera Katsikarisa je odlično popunjena, veoma tvrda i kompaktna. Tim koji ima i glavu i rep, a ima i doktora košarke Vilija Spanulisa. Osovina grčkog sastava je upravo iskusna linija Spanulis – Printezis – Kufos – Burusis, a svi oni su u prvoj fazi prvenstva imali prosečno dvocifreni poenterski učinak.

Najbolji asistent u ekipi Vili Spanulis sa 5.5 asistencija u proseku, ali je i Kalates izuzetan sa 5. Najbolji skakači su centri Burusis ( 6.2 skoka ) i Kufos ( 6.6 skokova).

Grčki sastav poseduje određene rezerve i u nešto slabijim partijama grčkog NBA čuda Janisa Antetokoumpa, kao i Zizisa, Slukasa i Papanikolaua koji je imao očajnu prvu fazu.

eurobasket2015.org FIBA/Ciamillo-Castoria/Matthaios

eurobasket2015.org
FIBA/Ciamillo-Castoria/Matthaios

Sa druge strane, ekipu Belgije predvode “mali” igrači Van Rosom, Lodžeski i Tabu. Solidan doprinos daje i Aksel Ervel na visokim pozicijama. Najbolji asistent ekipe je Van Rosom sa 4.8 asistencija u proseku, a gotovo cela ekipa Belgije odlično šutira za 3 poena.

Svakako, ekipa Belgije nije za potcenjivanje ali je sastav Helena izuzetno jak i dobro vođen sa klupe. Sve osim lagane pobede Grka bilo bi mega-iznenađenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.